Нов закон ще забранява на руските IT специалисти да пътуват в чужбина

Offnews Последна промяна на 29 март 2022 в 11:27 524 0

clickdimensions

Нов проектозакон в Русия цели да ограничи пътуванията на местните ИТ специалисти в чужбина, както и работата им за чуждестранни компании. Той се отнася както за работещите специалисти, така и за обучаващите се в технологични специалности.

Документът е разработен от руския бизнесмен Евгений Пригожин и се нарича „За мерките за допълнителен контрол върху движението и наемането на ИТ специалисти”. Според него при пътуване в чужбина с цел работа, ИТ специалистът е длъжен да предостави разрешение за излизане, издадено от Федералната служба за сигурност. За неспазване на изискванията законът предвижда глоба в размер на 100 хиляди рубли.

Министерството на цифровото развитие и Комисията по информационна политика вече се обявиха против подобна инициатива. Според ведомствата забраната за пътуване на ИТ специалисти в чужбина може да доведе до увеличаване на отлива на специалисти в тази сфера и да има разрушителен ефект върху индустрията.

Предложителите на проекта обаче са категорични, че в настоящата ситуация масовото напускане на ИТ специалисти може да повлияе негативно на киберсигурността на държавните системи, мрежи и програми. Според тях съществувва и риск заминаващите в чужбина руски ИТ специалисти да попаднат в „екстремистки организации”, както и в държавни служби в страни, определени като неприятелски.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !