Недостиг на вода може да вдигне цените на чиповете

Стоян Ненов Последна промяна на 29 февруари 2024 в 16:48 616 0

Chip

Снимка Pixabay

Недостиг на вода може да вдигне цените на чиповете

Пазарът на компютърни чипове и компоненти точно се възстанови от недостига и пред него се оформя нов риск. Според анализ на S&P Global Ratings големите производители на полупроводници като TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) са изправени пред нови предизвикателства заради климатичните промени, съобщава CNBC.

Един от основните проблеми, който се оформя, е недостиг на вода. Тя е особено необходима за производството на чипове. „Има директна връзка между използването на вода и качеството на чиповете. Заводите се нуждаят от вода с изключително високо ниво на чистота, с която изплакват питите след всеки процес. Колкото по-развит е процесът, толкова повече стъпки има и съответно се увеличава и количеството вода“, казва анализаторът Хинс Ли.

Данните на S&P показват, че след като през 2015 г. TSMC е минала на 16-нанометров производствен процес, консумацията на вода се е увеличила с 35%. От тогава досега Имаше още няколко подобрения на производството, което допълнително е увеличило нуждите от вода.

„Имайки предвид доминиращата позиция на TSMC на пазара на висококачествени чипове, потенциални проблеми с водата може да окажат влияние на глобалната верига за доставки на компютърни компоненти“, казват анализаторите. Това ще доведе до логично повишение на цените, предупреждават от S&P. Анализаторите отбелязват, че производителят може да се възползва от това допълнително, като предлага резервирани доставки на още по-високи цени.

Така, ако TSMC запази доминиращата си позиция, тя ще успее да опази своите приходи и печалби дори и в условията на нова криза с недостиг на компоненти. В момента TSMC произвежда около 90% от световното количество чипове от висок клас, които се използват за скъпи устройства, центрове за данни за изкуствен интелект и дори за квантови компютри. Тези чипове имат и по-голям марж на печалба, така че не е изключено TSMC да ги приоритизира, ако се получи ситуация с недостигна на вода.

Докладът на S&P прогнозира, че консумацията на вода за цялата индустрия за полупроводници тази година ще се увеличи с 5% до 9%, като това темпо на ръст ще се запази и занапред. Анализаторите изчисляват, че производителите на чипове вече консумират вода колкото цял Хонконг.

„Гарантирането на доставките на вода ще бъде все по-важен фактор за производителите на полупроводници. Неправилното управление на водните ресурси може да разбие дейността на даден производител, да навреди на финансовите му приходи и дори да влоши връзките му с клиентите. Климатичните промени, увеличаващите се екстремни метеорологични явление, по-честата суша и нестабилността на валежите ограничават способностите на производителите да управляват и поддържат стабилността на своите дейности“, казва Ли.

Компаниите са наясно с тези рискове и се опитват да ги адресират навреме. Няма как обаче да се предвиди с точност кога и как ще се развият тези проблеми. Производителите могат да се подготвят за прогнозните ръстове на консумацията според очаквания ръст на производствения капацитет и усложняване на процеса, но не и за природните катаклизми, които изглежда стават все по-неизбежни.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !