Морис Чанг: "САЩ няма да могат да си върнат лидерството на пазара за полупроводници"

Offnews Последна промяна на 01 ноември 2021 в 15:01 2103 0

Cycling-1024x607

Основателят и бивш председател на борда на директорите на компанията TSMC, която е най-големият производител на чипове в света, разкритикува плана на САЩ за завземане на полупроводниковия сектор. Според мнението на Морис Чанг, американското правителство не разбира докрай с какво си има работа и обещаните 52 милиарда щ. долара за поддръжката на съответните американски технологии, са твърде малко. Дори петорно по-голяма сума не може да промени ситуацията, счита предприемачът.

През месец юни тази година Сенатът на САЩ публикува законопроект, според който американските производители на чипове могат да получат допълнителни парични средства за реализацията на своите проекти от специализирания фонд CHIPS for America. Това са общо 52 милиарда щ. долара, като целта на този фонд не е сложна - световният дял на САЩ в сферата на полупроводниковата промишленост да се завърне към нивото на 1990-те години. Тогава американските компании владееха 37% от световното производство на чипове, докато към днешен ден този дял е паднал до само 12%. Морис Чанг се е запознал с този твърде оптимистичен план и е стигнал до извода, че САЩ просто не осъзнават колко силно се е променил технологичният пазар през последните 30 години.

"Ако се опитате да изградите една цялостна логистична верига за доставки на полупроводникова продукция в САЩ ще разберете, че това е една невъзможна задача. Дори и след като изхарчите стотици милиарди долари, пак ще разберете, че тази верига за доставки е останала непълна и веднага ще ви стане ясно, че тази идея ще струва много по-скъпо, отколкото предполагате сега" - заяви предприемачът по време на технологичния форум, който се състоя миналата седмица в Тайпе.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !