Mastercard поема курс към премахване на картите с магнитни ленти

Offnews Последна промяна на 17 август 2021 в 12:44 237 0

Close up side view on caucasian female hand holding debit or credit payment card using to pay the bill at the store on the terminal payment machine

Mastercard ще прекрати използването на магнитни ленти в кредитните и дебитните си карти през идното десетилетие. Ходът разбира се е в съответствие с възприемането на по-сигурни и лесни за използване технологии като чипове и безконтактни плащания.

От компанията споделят, че ще са първата платежна система, която ще спре да използва технологията от 60-те години на миналия век. Процесът ще започне през 2024 г., когато лентата няма да бъде изисквана за нови карти в региони като Европа.

Тук вече голяма част от картите са с чипове. В САЩ, където преминаването е с доста по-бавен темп, процесът започва през 2027 г. От 2029 г. няма да бъдат издавани нови карти Mastercard с магнитна лента. Те ще изчезнат изцяло до 2033 г.

Магнитните ленти представляваха сериозно подобрения спрямо предходната технология. През 90-те години на миналия век обаче беше въведен стандарта за чипове EMV. С него данните за собствениците на картата се съхраняват по-защитено в чип вграден в картата.

В днешно време 86% от персоналните трансакции в световен мащаб стават с EMV чипове. Те се удостоверяват чрез PIN, но все повече навлиза и използването на биометрични данни като пръстови отпечатъци.

Процентът в САЩ обаче е по-нисък при 73%, въпреки опитите за насърчаване на преминаването. От компанията отчитат огромен скок и в безконтактните плащания.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !