Мъск заведе дело срещу OpenAI, компанията смята, че той просто съжалява, че я напусна

Стоян Ненов Последна промяна на 06 март 2024 в 08:49 218 0

Elon Musk

Снимка Daniel Oberhaus/Flickr CC

Илон Мъск

Илон Мъск изглежда не търпи да няма скандали около себе си. След известно привидно затишие, милиардерът отново създаде нова полемика. В края на миналата седмица той е завел дело срещу OpenAI с обвинение, че компанията се е отклонила от основополагащите си принципи, с които е създадена.

Според ръководството на OpenAI, обаче, Мъск просто съжалява, че вече не е част от компанията, съобщава CNBC. Мъск, който е съосновател на OpenAI, но в последствие напусна компанията, от години има критики към нея. В известен смисъл дори е изненада, че отне толкова време преди да се стигне до съд.

Мъск е сред голяма група съоснователи на OpenAI, които в края на 2015 г. се обединиха и създадоха компанията първо като неправителствена организация. Нейната цел е да разработва изкуствен интелект, който да е „добър“ и в полза на обществото. OpenAI трябва да гарантира, че тези технологии няма да унищожат човечеството и няма да навредят на икономиката и обществото – неща, за които Мъск предупреждава от години. Затова те са написани в основните принципи, които да са неразделна част от устава на OpenAI.

Според Мъск обаче, те не се спазват. Милиардерът е завел дело срещу OpenAI и Сам Алтман, в което твърди, че OpenAI не изпълнява тези обещания, а вече се интересува единствено от генериране на печалби. Той твърди, че OpenAI е станала „де факто дъщерна компания“ на Microsoft и се грижи главно за това софтуерният гигант да е доволен и на печалба. Microsoft вече е инвестирала около 13 млрд. долара в OpenAI и има 49% дял в компанията.

В делото Мъск разказва, че през 2015 г. той е бил потърсен от Сам Алтман и Грег Брокман, които са му предложили да направят лаборатория, която да разработи т.нар. общ изкуствен интелект (Artificial General Intelligence – AGI) и технологията да е от полза за човечеството, като не бъде комерсиализирана. Мъск е осигурил част от първоначалното финансиране, но в последствие се отказа от OpenAI и я напусна през 2018 г. Причината беше неразбирателство с екипа и различни възгледи как да продължи развитието на технологията.

„И до днес сайтът на OpenAI твърди, че иска да гарантира, че AGI ще бъде полезен за човечеството. В действителност, OpenAI се превърна в затворена, де факто дъщерна фирма на една от най-големите компании в света - Microsoft”, пише Мъск в иска си. Според него единствената грижа на OpenAI в момента е максимум печалби. Той иска съдът да задължи OpenAI да изпълнява устава си, да се върне към първоначалната си мисия и да се гарантира, че не работи за финансова изгода.

В писмо до служителите на OpenAI ръководството на OpenAI на компанията отрича обвиненията на Мъск: „Смятаме, че твърденията в делото може да се дължат на съжаленията на Илон, че вече не е част от компанията. Много е разочароващо да видим Илон да предприема такива действия срещу компания, на която помогна да стартира, особено като се има предвид близкото му сътрудничество с хора, които все още са тук и работят по реализиране на мисията“, пише Джейсън Куон, главен стратег на OpenAI.

Той твърди, че Мъск е искал пълен контрол над OpenAI и дори е предложил да бъде слята с Tesla. „Смятахме, че и двете не са подходящи за мисията“, пише Куон.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !