Марк Зукърбърг вече не е в Топ 10 на най-богатите американци

Стефан Николов Последна промяна на 01 октомври 2022 в 13:35 932 0

Mark Zuckerberg

Снимка Anthony Quintano/Flickr CC

Марк Зукърбърг

За първи път от 2015 г. основателят на Facebook Марк Зукърбърг напуска Топ 10 класацията на Forbes за най-богатите хора в Съединените щати и сега е на 11-то място в тази престижна класация. Как се случи това?

От месец септември 2022 г. до днес Зукърбърг изгуби малко повече от половината на своето финансово състояние - зашеметяващите 75.8 млн. долара и от 3-то слезе направо на 11-то място в рейтинга Топ 400 на Forbes за най-богатите хора в САЩ. Новият рейтинг бе съставен по информацията към 2 септември тази година, когато капиталът на Марк бе в размер на 57.7 млрд. долара. През изтеклата една година нито един от класацията Топ 400 на Forbes не е понесъл такива загуби, като Зукърбърг.

Причината за излизането от Топ 10 е падането цената на акциите на Meta, която преди време бе позната на всички като Facebook. От датата на публикуване на предишния рейтинг The Forbes 400, акциите на компанията се сринаха с 57%. Обикновено акциите на технологичните компании падат заедно с основните технологични индекси, но Meta успя значително да изпревари както Nasdaq (-9,8%), така и S&P 500 (-13,5%). За същия период от време акциите на Microsoft паднаха с 14%, акциите на Alphabet - компанията майка на Google - слязоха надолу с 25%, а на Amazon - с 27%. Но Meta счупи всички възможни рекорди.

Инвеститорите започнаха да се плашат от новата политика на конфиденциалност, която бе приета от Apple миналата година, след което получиха възможността да избират дали да бъдат проследявани в уеб пространството. През месец май 2015 г. анализаторската компания Flurry съобщи, че около 95% от потребителите на iOS 14.5 в САЩ са отказали да бъдат следени от страна на външните приложения, а за целия свят този процент е малко по-малък – 87%. Това силно се отрази на приходите на Meta от реклами, а по-късно и върху финансовото състояние на Зукърбърг. През месец юли тази година за първи път в своята история компанията съобщи за намаляване на тримесечните си приходи с -1% до 28.8 млрд. долара.

Положението на Meta се усложнява и от това, че TikTok започна да привлича към себе си нейните рекламодатели, като и по-младите потребители. През месец февруари Meta за първи път съобщи за намаляване на активните потребители на ден. А The Wall Street Journal наскоро съобщи, че представеният тези дни вътрешен отчет показва, че създаденият от Meta клонинг на TikTok с име Instagram Reels, вече почти не може да издържа на конкуренцията.

В обикновена ситуация този неголям спад в приходите би могъл бързо да бъде възстановен, но Meta прави огромни инвестиции във виртуалната реалност и в метавселената, а това намалява нейната оперативна печалба. През 2021 г. Meta Reality Labs - отделът за работа с метавселената реализира загуба от твърде сериозните 10 млрд. долара. Зукърбърг не иска да говори за нищо друго, освен за метавселената, но инвеститорите изобщо не споделят неговия оптимизъм. Много от тях вече са на мнение, че Meta се е превърнала в едно губещо предприятие, на което не може да се има доверие.

Всички се питат на кое място в The Forbes 400 ще се класира Зукърбърг следващата година. Неговото финансово състояние директно зависи от цената на акциите на Meta и навярно той разчита на дългосрочните перспективи на своята компания - тоест, на метавселената. Остава да проследим дали ще успее да преодолее възникналите спънки.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !