Как напрежението между САЩ и Китай разруши империята за рисков капитал на Sequoia

Мария Иванова Последна промяна на 12 юни 2023 в 09:14 386 0

Sequoia Capital

Снимка OFFNews

Как напрежението между САЩ и Китай разруши империята за рисков капитал на Sequoia

Поради нарастващото напрежение между двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай, американският фонд за рискови инвестиции Sequoia Capital обяви, че ще отдели бизнеса си в Китай. Във вторник ръководството на компанията информира инвеститорите си за тези планове, които се очаква да бъдат реализирани до края на март 2024 г., пише Financial Times.

Известен с ранните си инвестиции в световно значими американски компании като Google, Apple, Airbnb, както и в някои от най-големите китайски фирми, сред които компанията-майка на TikTok - ByteDance, фондът предстои да се раздели на три отделни независими фирми, работещи под различни марки. В него има и българска следа, като един от партньорите за ранно финансиране (т.нар. seed) е предприемачът и известен ръководител в Силициевата долина Богомил Балкански.

Дейността на базираната в Силициевата долина компания в Китай, която привлече вниманието на американските законодатели на фона на нарастващото геополитическо напрежение с Пекин, ще се обособи в самостоятелно звено. То ще запази досегашното си китайско име HongShan, което преведено означава Sequoia. Операциите на фирмата в Европа и САЩ също ще запазят сегашното си име - Sequoia Capital. Бизнес операциите на компанията в Индия и Югоизточна Азия ще бъдат обособени в партньорство, наречено Peak XV Partners.

Според ръководителите на фонда, преструктурирането ще позволи на всяка структура да се справя самостоятелно със собствените си администрация, ИТ, финанси и счетоводство.

"Става все по-сложно да се управлява децентрализиран глобален инвестиционен бизнес" - заявиха в съобщение до медиите представителите на компанията Ройлоф Бота, Нийл Шен и Шайлендра Сингх. "Това прави използването на централизирани бек офис функции по-скоро пречка, отколкото предимство" - допълват още те.

От друга страна обаче разделянето на един от водещите фондове за рисков капитал в света се възприема от мнозина като предупреждение за американските компании, които правят бизнес в Китай. Драматичният ход може да предпази Sequoia от предстоящи регулации, но също така е сигнал, че връзките с Китай стават все по-голяма отговорност за компаниите в Силициевата долина.

Припомняме, че по-рано тази година Sequoia Capital беше подложен на критики заради това, че през 2021 г. отписа инвестициите си в неуспешната борса за криптовалути FTX. Въпреки това компанията остава фактор в света на рисковия капитал, с който останалите трябва да се съобразяват.

Когато през миналата година Sequoia China набра 9 млрд. долара, около половината от тях дойдоха от американски инвеститори като MassPRIM, University of Texas Investment Management Company и University of Washington Endowment.

Малко повече от година по-късно обаче влошаването на търговските отношения между САЩ и Китай ускори разпадането на фонда, разбивайки убеждението, че една от най-успешните империи за рисков капитал в света може да продължи да се ориентира в сложната геополитика на инвестирането в двата най-големи пазара в света.

За да успокои американските си инвеститори, Sequoia China вече е започнала да се консултира с външни политически експерти, преди да прави чувствителни инвестиции. Групата също така е забавила темпото, с което инвестира наскоро набраните 9 млрд. долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !