Илон Мъск взе 6 млрд. долара от топ инвеститори за xAI

Стоян Ненов Последна промяна на 28 май 2024 в 19:07 579 0

Xai

Снимка PYMNTS

Илон Мъск взе 6 млрд. долара от топ инвеститори за xAI

Компанията xAI на Илон Мъск обяви, че успешно е приключила нов рунд за набиране на финансиране. Той е осигурил 6 млрд. долара, които ще бъдат използвани за развитие на проекти в сферата на изкуствения интелект.

Новите инвеститори на xAI са Valor Equity Partners, Vy Capital, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Fidelity Management & Research Company, както и саудитският принц Алуалид бин Талал. В последствие Мъск допълва, че финансирането оценява компанията на 18 млрд. долара, съобщава The Verge. „В близките седмици ще има още новини“, пише милиардерът, без да дава повече подробности.

Парите ще бъдат използвани за развитие на изкуствен интелект (AI), нови продукти, изграждане на инфраструктура и проучвания и разработка на бъдещи технологии, казва още компанията. xAI е на по-малко от година, като Мъск я основа през лятото на 2023 г. Досега има един основен продукт – чатбота Grok.

Мъск представя Grok като по-добра алтернатива на ChatGPT, с повече характер и по-малко използване на лични данни. Пред ноември компанията пусна първата версия на Grok, а в момента вече предлага подобрения Grok-1.5, но е достъпен само през платените абонаменти на социалната мрежа X (бившият Twitter).

xAI работи по Grok-2.0, който се очаква по-късно тази година. А някъде през следващата година ще се появи и Grok-3.0, за който Мъск от сега има големи очаквания. Именно затова Мъск работи и по „гигазавод за изчисления“, което реално е голям център за данни. В него се очаква да има 100 000 специализирани процесора за AI, които най-вероятно ще са произведени от Nvidia, която в момента е лидер в този сегмент. Имайки предвид, че цената на чиповете на Nvidia достига до 40 000 долара за бройка, xAI определено ще се нуждае от още финансиране, за да може да покрие всички разходи за идеите си.

Мъск е заявил пред инвеститорите, че иска въпросният дейта център да заработи през есента на 2025 г. Той очаква да предлага няколко пъти по-голяма изчислителна мощ спрямо конкуренцията, което трябва да даде на Grok-3.0 много голямо конкурентно предимство от гледна точка на хардуера.

„xAI ще продължи по тази стръмна траектория на напредък през следващите месеци, като скоро ще бъдат обявени множество вълнуващи технологични актуализации и продукти. Средствата от това финансиране ще бъдат използвани за пускане на пазара на първите продукти на xAI, изграждане на модерна инфраструктура и ускоряване на изследванията и развитието на бъдещи технологии“, казва компанията в своето съобщение.

Мъск използва момента, за да обяви в социалните мрежи, че xAI наема служители: „Присъединете се към xAI, ако вярвате в нашата мисия да разберем вселената, която изисква максимално неуморно преследване на истината, без значение на популярността или политическата коректност“, пише милиардерът.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !