Япония забрани износа на високотехнологично оборудване за Русия

Offnews Последна промяна на 15 май 2022 в 10:44 957 0

jp

Япония официално обяви, че на 20 май тази година прекратява износа за Русия на 15 високотехнологични стоки, технологии и материали. Това са  електронните, атомно-силовите микроскопи, квантовите компютри, 3D принтерите и консумативите за тях, полупроводниковите и електропроводимите полимери.

Забранява се износът за Русия на каквото и да било оборудване за производството на органични светодиоди, органични полеви транзистори и органични соларни елементи, оборудване за изготвянето на микроелектромеханични системи, както и за производство на водородно гориво и слънчеви панели с висок коефициент на полезно действие.

За квантовите компютри се забранява доставката на вакуумни помпи и измервателни устройства за дълбочината на вакуума, специализираното охлаждащо оборудване, което може да създава екстремално ниски температури, устройства за работата на съвременните чипове. фотодетектори с висок квантов изход и други.

Япония прекратява износа за Русия на какъвто и да било софтуер за струговете с програмно управление, както и материалите, които значително подобряват фината работа с електромагнитните вълни, на сплавите с висока ентропия и други най-съвременни материали, свързани с квантовите технологии.

Забранява се износа на провеждащи електрическия ток полимери, на полупроводникови полимери и полимери с електролуминисцентни свойства, както и на катализатори за преработка на нефта.

"Във връзка с инвазията в Украйна и създалата се международна обстановка, нашата страна дава своя принос в международните усилия за решаване на този проблем. Санкциите влизат в сила от 20 май" - се казва в сайта на Министерството на търговията на Япония.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !