HPE официално придобива Juniper Networks за 14 млрд. долара

Стоян Ненов Последна промяна на 11 януари 2024 в 15:22 754 0

Juniper Networks HPE

Снимка Juniper Networks

HPE официално придобива Juniper Networks за 14 млрд. долара

Hewlett Packard Enterprise (HPE) обяви, че ще придобие Juniper Networks за почти 14 млрд. долара. Сумата ще бъде изплатена изцяло в брой, като компанията е оценена на 40 долара на акция, съобщава CNBC.

Juniper Networks е един от големите производители на мрежово оборудване. Тя разработва, произвежда и продава рутери, суичове, както и софтуерни системи за управление на мрежи, мрежова сигурност и др. От известно време обръща голямо внимание и на изкуствения интелект и как той може да бъде използва за подобряване на мрежите и клауд системите.

Juniper е основана през 1996 г., като централата ѝ е в Сънивейл, Калифорния. Приходите ѝ през 2022 г. са 5.3 млрд. долара, което беше ръст от 12%. През годините тя се позиционира като солиден играч в мрежовия сегмент, но напоследък изоставаше от основните си конкуренти Cisco Systems и Nvidia. Затова през последното тримесечие Juniper имаше минимална печалба от 76 млн. долара спрямо 1.4 млрд. долара приходи и леко понижение от 1%.

В подобна ситуация е и HPE, която има малко по-добри резултати. Печалбата ѝ беше 401 млн. долара при приходи 1.4 млрд. долара. Компанията също изостава спрямо тези конкуренти. Покрай пандемията и кризите тя не успя да задържи солидни продажби, а в комбинация с инфлацията и намаленото търсене на оборудване от телекомите, HPE се нуждае от помощ за освежаване на бизнеса си. Juniper пък има нужда от допълнителни ресурси и по-голяма клиентска базара. Така сливането на двете компании изглежда повече от логично и подходящо.

Слухове за потенциалната сделка се появиха в понеделник. Тогава цената на акциите леко се понижи, но в последствие пазарът преосмисли идеята. Предложената цена от HPE е с 32.4% по-висока от пазарната на акциите към понеделник, така че акционерите на Juniper ще получат добра възвръщаемост. Очаквано това се хареса на пазара и акциите на Juniper скочиха с 22% след обявяването на сделката.

HPE казва, че се надява да приключи целия процес по сливане на двете компании през 2025 г. Портфолиото на Juniper ще бъде внедрено в това на HPE. Очакванията на компанията са чрез него да ускори развитието на продукти и услуги, което да доведе и до увеличаване на приходите и маржините.

HPE изчислява, че сливането на двете компании ще доведе до 450 млн. долара спестени разходи в рамките на три години. Настоящият изпълнителен директор на Juniper Рами Рахим ще оглави мрежовия бизнес на HPE след сливането на двете компании. Той ще отговаря пред президента и изпълнителен директор на HPE Антонио Нери.

Първи общ проект на двете компании ще бъде работа по AI дейта центрове. Това ще е ново поколение центрове за данни, които ще се управляват и развиват с помощта на изкуствен интелект, който се очаква да стане много гореща тенденция в този пазар през следващите години.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !