Хората все още са по-евтини от роботите при повечето работни места

Стефан Николов Последна промяна на 23 януари 2024 в 17:31 943 0

robots

Снимка David Levêque/Unsplash

Хората все още са по-евтини от роботите при повечето работни места

Към днешен ден изкуственият интелект (AI) не може да замени по рентабилен начин да замени повечето работни места, установи Масачузетският технологичен институт в проучване, което се опитва да отговори на страховете, че изкуственият интелект банално ще замени хората в редица индустрии.

В едно от първите задълбочени проучвания на възможността за изместване на работната сила от изкуствения интелект изследователите моделират икономическата ефективност на автоматизацията на различните дейности в САЩ, като се концентрираха върху професии, в които се използва компютърно зрение - например учители и оценители на имоти. Те установиха, че само около 23% от работниците, оценени по отношение на заплатите в долари, могат да бъдат ефективно заместени. В другите случаи, тъй като визуалното разпознаване с помощта на изкуствен интелект е скъпо за инсталиране и експлоатация, хората вършат работата по-икономично и са много по-рентабилни и изгодни.

Bloomberg напомня, че възприемането на изкуствения интелект в различните индустрии рязко се ускори миналата година, след като ChatGPT на OpenAI и други генеративни инструменти показаха потенциала на технологията. Технологичните фирми от ранга на Microsoft и Alphabet в САЩ, както и Baidu и Alibaba в Китай, представиха AI услуги и разшириха плановете си за развитие. При това с темпове, за които някои лидери в бранша предупредиха, че са безразсъдно големи. Опасенията са за твърде голямото въздействие на изкуствения интелект върху работните места – нещо, което отдавна е в центъра на вниманието.

"Машините ще откраднат работните ни места" е най-често срещаното мнение в сегашните времена на бързи технологични промени. Подобни опасения се появиха отново със създаването на големите езикови модели", казват изследователите от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект на Масачузетския технологичен институт (MIT) в статия от 45 страници, озаглавена "Отвъд предлагането на изкуствен интелект". " Установихме, че само 23% от трудовите възнаграждения, базирани на AI с компютърно зрение, биха били рентабилни за компаниите. Причината за това е, че към днешен ден инвестициите за инсталирането на подобни AI системи са твърде големи и е напълно възможно да не се възвърнат.

Компютърното зрение е област на изкуствения интелект, която дава възможност на машините да извличат смислена информация от цифровите изображения и други визуални данни. Този тип системи се използват при автономните автомобили с автопилот, при сглобяването на електромобили и електронни устройства и т.н.

Съотношението между разходите и ползите от AI системите с компютърното зрение е най-благоприятно в сегментите като търговията на дребно, транспорта и складирането - все области, в които Walmart Inc. и Amazon.com Inc. са водещи. Това е осъществимо и в контекста на здравеопазването, се казва в доклада на MIT. Едно по-агресивно разгръщане на AI, особено чрез абонаментни предложения за използване на AI като услуга, би могло да увеличи мащаба на употреба на изкуствения интелект, който по този начин ще може рентабилно да се използва и в редица други области.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !