Google плаща 8 млрд. долара, за да направи приложенията си по подразбиране в телефоните на Samsung

Мария Иванова Последна промяна на 16 ноември 2023 в 13:21 779 0

Samsung Galaxy Z Flip

Снимка Daniel Romero/Unsplash

Google плаща 8 млрд. долара, за да направи приложенията си по подразбиране в телефоните на Samsung

Продължаващият съдебен процес между Google и Epic извади наяве още една интересна информация. Според свидетелски показания, представени от Epic Games и цитирани от Bloomberg, технологичният гигант Google се е съгласил да плати 8 млрд. долара на Samsung Electronics Co. за период от четири години, за да направи търсачката си Google Search, гласовия асистент Google Assistant и магазина за приложения Play Store по подразбиране на мобилните устройства на компанията.

Джеймс Колотурос, вицепрезидент по партньорствата в Google, свидетелства по време на разпит от адвокатите на Epic Games, че Google е разработил стратегия за сключване на сделки с производителите на мобилни устройства с Android. Целта на тези сделки е да се гарантира, че Google Play е предварително инсталиран на началните екрани на техните устройства. Колотурос свидетелства още, че на Samsung се падат повече от половината от приходите от магазина за приложения на технологичния гигант.

Според Epic, Google Play нарушава антимонополните закони. В предишни доказателства, представени от производителя на популярната игра Fortnite, беше изнесено, че Google споделя приходите от реклами, получени от Google Search, с производителите на телефони с Android, за да ги убеди да пускат повече софтуерни актуализации.

От показанията на Колотурос става ясно, че планът на Google за споделяне на приходите от реклами е имал кодово име Project Banyan. В рамките на проекта през 2019 г. Google е предложил да плати на Samsung 200 млн. долара за четири години, така че магазинът за приложения Galaxy Store да бъде достъпен в Google Play store, а не да бъде предварително инсталиран и южнокорейският производител на устройства да не предлага собствена система за плащане или фактуриране. По-късно обаче предложението отпада, а според съобщенията Google е подписал три сделки на стойност 8 млрд. долара със Samsung.

Въпреки това, според Колотурос, Google и Samsung никога не са постигнали споразумение, което да забрани на Samsung да поставя своя Galaxy store на началния екран на устройстват. Стратегията е била да се попречи на потребителите на смартфони да преминат от устройства с Android към iPhone на Apple Inc. Тези показания на Колотурос подкрепят тезата на защитата на Google, че споразуменията с разработчиците и производителите на устройства са били просто законни предложения в името на конкуренцията.
От своя страна, адвокатите на Google предоставят вътрешен имейл от 2019 г. от Джейми Розенберг, бивш ръководител на операциите на Google Play и Android, който отбелязва, че екипът му "спира" проекта Banyan, тъй като "той създава динамика на стимулите, при която екипите на магазините ще се конкурират помежду си".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !