Financial Times: Еврокомисията също разследва поглъщането на ARM от Nvidia

Offnews Последна промяна на 30 август 2021 в 10:36 2153 0

Financial Times съобщи, че антимонополната комисия на Евросъюза е започнало разследването на 40 милиардната сделка между Nvidia и ARM.

В края на месец септември миналата година Nvidia обяви, че възнамерява да закупи британския разработчик на съвременни чипове ARM за 40 милиарда щ. долара в рамките на една от най-големите сделки в историята на полупроводниковата промишленост. Когато обяви началото на сделката за закупуването на контролния пакет акции на ARM, компанията Nvidia заяви, че възнамерява да затвори сделката през следващите 18 месеца. Но тя срещна голяма съпротива от страна на конкуренцията, а от самата сделка се заинтересуваха на регулаторните органи на различните държави. Докато през месец април генералният директор на Nvidia Йенсен Хуанг с увереност заявяваше, че сделката ще бъде затворена през 2022 година, сега при представянето на тримесечния финансов отчет той съобщи, че явно тази сделка няма да може да бъде приключена през следващите 18 месеца.

Задължително условие за затварянето на сделки от подобен тип е одобрението на антимонополните органи на страните, интересите на които са засегнати. В този случай сделката трябва да бъде одобрена от САЩ, Китай, Великобритания и Европейския съюз. Ето че Евросъюзът започна свое разследване на тази сделка и ще представи своя анализ до края на годината.

Всъщност поглъщането на ARM от Nvidia може и да не се осъществи, понеже китайският отдел със всичката си собственост се отдели от ARM и започна самостоятелно да продава лицензите за производство на чипове. Явно предстоят няколко много горещи месеца за ARM и останалите участници.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !