Epic Games спечели антимонополното дело срещу Google

Стоян Ненов Последна промяна на 12 декември 2023 в 17:22 421 0

Fortnite

Снимка Oberon Copeland/Unsplash

Epic Games спечели антимонополното дело срещу Google

Epic Games записа… „епична“ победа в съдебната си битка срещу Google. Магистратите постановиха, че Google е виновна по всички обвинения, които Epic Games отправи срещу интернет гиганта през 2020 г., съобщава The Verge.

Преди три години Epic Games обвини Google, че злоупотребява с господстващата си позиция на пазара на мобилни приложения. Epic Games, която е разработчик на видеоигри, включително популярната Fortnite, е против практиките на Google за задължаване на разработчиците на приложения да използват платежната система на Google Play Store, която идва с 30% комисионна от всяко плащане, ако искат приложенията и игрите им да са достъпни в онлайн магазина на интернет гиганта. Според Epic Games това вреди на конкуренцията и на иновациите и ощетява разработчиците.

„Google налага 30% данък на разработчиците просто защото са попречили на всякакви други конкуренти да се появят, за да предложат по-добри оферти. И ръководителите на Google признаха в съда, че тяхната оферта от 26% върху опциите за плащане от трети страни е фалшив избор за разработчиците“, казва Epic в блога си. Според компанията Google е злоупотребила с положението си и при сключването на сделки с разработчици и производители на устройства. Интернет гигантът се възползва от доминиращата си позиция и кара другите компании да сключват неизгодни за тях споразумения само и само да имат достъп до популярните ѝ платформи.

В крайна сметка съдебното жури се е съгласило с обвиненията. То проследи продължили цял месец съдебни заседания, през които адвокатите на двете компании защитаваха тезите си. Според съдиите Google е виновна по всички обвинения и е злоупотребявала с доминиращото си положение.

Решението е неочаквано голямо поражение за Google, която обикновено достигаше до споразумения или дори победи. „Днешното решение доказва, че практиките на Google с онлайн магазина им са незаконни, те злоупотребяват с монопола си , за да налагат високи такси на разработчиците, пречат на конкуренцията и намаляват иновациите“, казва Epic в свой коментар.

Google коментира, че ще обжалва делото. „Процесът ясно показа, че се конкурираме ожесточено с Apple и техния App Store, както и с магазините за приложения за Android и гейминг конзоли“, отговаря интернет гигантът.

Предстои да бъде насрочена дата за обжалването. Освен това тепърва предстои да се определи и какво ще е наказанието на Google. Epic Games искат от съда прецени с какви точно мерки да задължи Google да промени практиката си. Това ще е решение на съдията по делото Джеймс Донато. Той вече веднъж отказа на Epic да забрани на Google да прави опити да заобиколи евентуални ограничения и заяви, че ако има проблем, всеки може да заведе ново дело.

Съдебните проблеми за Google не са приключили. Има отделно дело от американския Департамент по правосъдие, отново с антимонополни обвинения, този път в сферата на търсачката и онлайн рекламите. Именно затова загубата от Epic Games е особено тежка, тъй като може да се отрази и на другите ѝ дела.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !