ЕК обвини Apple в нарушение на закона и увреждане на конкуренцията

Стоян Ненов Последна промяна на 25 юни 2024 в 17:53 305 0

germany

Снимка Apple

ЕК обвини Apple в нарушение на закона и увреждане на конкуренцията

Европейската комисия (ЕК) обяви предварителните си открития след първоначалната проверка на Apple по силата на новия Закон за цифровите пазари (DMA). Според тях ИТ гигантът е нарушил закона, уврежда конкуренцията и се налага допълнителни проверки.

Първоначалното разследване беше за правилата на Apple за своя онлайн магазин (App Store). Според предварителните заключения, политиката на компанията нарушава DMA, пречат на разработчиците да предлагат алтернативни канали на потребителите и съответно се ограничава изборът за самите клиенти.

„Твърде дълго време Apple изцежда иновативните компании и отнема на крайните потребители нови възможности и избор“, обяви еврокомисар Тиери Бретон, който отговаря за цифровите пазари. ЕК дава 12 месеца на Apple да промени политиката на App Store и да я приведе според изискванията на DMA считано от началото на проверката, т.е. 25 март 2024 г. Ако не го направи, компанията е заплашена от глоба в размер на до 10% от световния ѝ годишен оборот за 2023 г., което при максимално наказание ще е около 38 млрд. долара.

ЕК подчертава, че предпочита през следващите месеци да води активен диалог в Apple и проблемите на App Store да бъдат решени без да се налагат санкции. Основните обвинения са, че Apple не позволява на разработчиците на приложения свободно да пренасочват потребителите към оферти от други магазини, нямат право да съобщават алтернативни цени и дори добавянето на линк, който води към външен източник и информация, е съпроводено с редица ограничения и изисквания.

Освен това ЕК смята, че „таксите, които Apple налага, са отвъд това, което е необходимо за подобна компенсация“. Комисията дава за пример факта, че Apple взима комисионна за всяка покупка, която потребителят прави, след като е посетил външен линк, в рамките на 7 дни след посещението. Проблемна за ЕК е и таксата от 50 евроцента за всяка инсталация на приложение от алтернативен онлайн магазин след преминаване на определен праг.

ЕК започва и още едно разследване на Apple. То отново е заради потенциални нарушения на DMA. В случая подозренията са дали компанията не нарушава закона чрез своите нови изисквания за разработчиците, които трябва да изпълнят, за да получат достъп до функциите, които DMA разрешава. Например създаването и участието в алтернативни онлайн магазини за приложения и използването на други платежни системи за абонаменти и покупки в приложенията.

Регулаторът не е доволен и от процеса, който потребителите трябва да изпълнят, за да инсталират и използват алтернативни магазини за приложения. Според ЕК има вероятност процедурата, която изисква множество стъпки, да е направена така, че да затруднява потребителите и трябва да се провери дали е в рамките на DMA.

Пред в. The Guardian Apple коментира, че вече е направила множество промени в политиката си, за да изпълни изискванията на DMA и се е вслушала в отзивите на разработчиците. „Уверени сме, че нашият план е в рамките на закона и очакваме, че над 99% от разработчиците ще плащат същите или дори по-малки такси според новите бизнес условия, които сме създали“, казва компанията. Тя допълва, че ще продължи диалога с ЕК и ще се вслушва в исканията на институциите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !