Джо Байдън забрани продажбите на личните данни на американците на Русия и на Китай

Стефан Николов Последна промяна на 01 март 2024 в 16:40 669 0

Joe Biden

Снимка US Secretary of Defense

Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън издава изпълнителна заповед, която има за цел да ограничи масовата продажба на личните данни на американците на "страни, които будят безпокойство", включително Русия и Китай. Заповедта е насочена конкретно към масовата продажба на информация за геолокационна, геномна, финансова, биометрична, здравна и всякаква друга лична информация.

По време на брифинг с репортери високопоставен служител на администрацията заяви, че продажбата на подобни данни на тези държави представлява огромен риск за националната сигурност.

"Настоящите ни политики и закони оставят отворен достъпа до огромни количества американски чувствителни лични данни", каза представителят на администрацията. "Понастоящем купуването на данни чрез брокери на данни е законно в Съединените щати и това отразява един пропуск в нашия инструментариум за национална сигурност. Ние се стремим да го отстраним с помощта на тази нова програма".

Изследователите и защитниците на неприкосновеността на личния живот отдавна предупреждават за рисковете за националната сигурност, които създава до голяма степен нерегулираната индустрия на брокерите на данни. Любопитно е, че тя възлиза на няколко милиарда долара годишно. Миналата есен изследователи от университета "Дюк" съобщиха, че съвсем лесно са успели да купят купища лични и здравни данни за американските военнослужещи, като са се представяли за чуждестранни агенти.

Изпълнителната заповед на Байдън има за цел да се справи с подобни сценарии. С нея се забранява на брокерите на данни и на другите компании с подобна дейност да продават пряко или непряко големи масиви от лична информация за американци на държави или организации от Русия, Китай, Иран, Северна Корея, Куба и Венецуела. Вероятно ще има допълнителни ограничения върху възможността на компаниите да продават данните като част от договори за облачни услуги, инвестиционни споразумения и трудови договори.

Изданието Engadget допълва, че въпреки че Белият дом определи стъпката като "най-значимото изпълнително действие, което някой президент някога е предприемал за защита на сигурността на данните на американците", не е ясно как точно ще се процедира с прилагането на новите политики от Министерството на правосъдието. Служител на това министерство заяви, че изпълнителната заповед ще изисква от брокерите на данни да полагат дължимата грижа, за да проверяват с кого си имат работа, подобно на начина, по който от компаниите се очаква да спазват санкциите на САЩ.

Белият дом отбелязва, че понастоящем има твърде малко разпоредби за многомилиардната индустрия на брокерите на данни. Заповедта няма да направи нищо, за да забави масовата продажба на данни на американците на държави или компании, за които не се счита, че представляват риск за сигурността.

"Президентът Байдън продължава да настоява Конгресът да даде своя принос и да приеме цялостно двупартийно законодателство за защита на личните данни, особено за защита на безопасността на нашите деца", се казва в изявление на Белия дом.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !