Доставките на компютри записаха срив от 28%

Стоян Ненов Последна промяна на 12 януари 2023 в 10:10 1341 0

PC and laptop

Снимка Domenico Loia/Unplsash

Доставките на компютри записаха срив от 28%

Доставките на компютри се радваха на исторически ръстове през 2020 г. и 2021 г., но през 2022 г. т.нар. „пандемичен бум“ е приключил. Това обявиха анализаторите от IDC.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. доставките на нови компютри (настолни и лаптопи, включително хибриди, работни станции, но без таблети и сървъри) са били общо 67.2 млн. броя. Това е с 28.1% по-малко спрямо година по-рано, отчита IDC според предварителните си данни. Обикновено окончателните са почти идентични, с минимални разлики, но излизат доста по-късно.

Лошите новини за бранша продължават и с факта, че през третото тримесечие доставките на компютри записаха 15% спад на годишна база. Така за цялата 2022 г., сривът на доставките е 15.6%.

IDC коментира, че е очевидно, че „пандемичният бум“ е приключил. Той започна през 2020 г., когато заради пандемията работата от дистанция се превърна от екзотика в абсолютна необходимост. Поради това започна рязко и огромно купуване на компютри и лаптопи, за да могат хората да работят по-добре от домовете си с по-нови машини.

Резултатът беше, че продажбите на компютри достигнаха исторически нива. Те бяха добре дошли за индустрията, която години наред страдаше от стагнация. Рекордните доставки продължиха и през 2021 г., но през 2022 г. темпото очаквано започна да губи инерция.

„Поредните тримесечия на свиване на доставките определено рисуват мрачна картина, че пандемичният бум на PC пазарът е приключил, но в голяма степен зависи от гледната точка. 2021 г. беше близо до историческите нива на PC доставки, така че всяко сравнение ще бъде изкривено“, коментира Раян Рейт, вицепрезидент на IDC.

IDC запазват сравнително оптимистична нагласа, че дори и през тази година ще запази стабилно ниво. Анализаторите отбелязват, че заради рекордните години дори и с този голям спад, пазарът все още е на по-високо ниво спрямо преди пандемията. IDC коментира, че вижда потенциал през 2024 г. пазарът да се възстанови.

Въпреки това има и друг проблем. Средната продажна цена също се е понижила. След като в началото на пандемията имаше недостиг на машини, сега се е получило обратното и в складовете е имало твърде много бройки. Това е понижило средните цени в опит да се изчистят складовите наличности. Управлението на инвентара ще бъде едно от основните предизвикателства и през 2023 г., отчита IDC.

От гледна точка на производители, лидер за пореден път е Lenovo. Компанията е доставила 15.5 млн. компютъра през последната четвърт на 2022 г. Това е и спад с 28%, но успява да запази първото си място.

Тя е следвана от HP, която записва спад от 29% на доставките си. Третият, Dell, отчита 37% срив на доставените компютри на годишна база за този период. Apple се оказва единственият производител с минимален спад – едва 2.1%. Компанията е доставила 7.5 млн. компютъра за този период. На пето място е Asus също голямо свиване от 20.9%.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !