Qualcomm атакува PC пазара с нов процесор за Windows компютри

Стоян Ненов Последна промяна на 25 октомври 2023 в 13:28 812 0

Qualcomm Snapdragon X Elite

Снимка Qualcomm

Qualcomm Snapdragon X Elite

Името на Qualcomm се свързва с процесорите за смартфони и таблети. Всъщност, компанията от години произвежда и процесори за компютри, но те са много слабо разпространени на пазара – само две устройства ги предлагат. Qualcomm е решена да промени това с новата си разработка – Snapdragon X Elite, съобщава Ars technica.

Новият процесор е с амбицията да атакува водачите на пазара Intel и AMD, както и да даде на потребителите на Windows същото ниво на оптимизация и производителност каквато имат ползвателите на компютри на Apple – те използват собствени процесори на компанията, което ѝ позволява да съчетае хардуер и софтуер много по-добре. До степен, че Apple редовно казва, че нейните процесори надскачат по-изчислителна мощ и оптимизация чиповете на останалите.

Така Snapdragon X Elite има доста амбициозна цел пред себе си. Qualcomm е изградила процесора със собствена архитектура с кодово име Oryon. Чипът има 12 такива ядра, като всички са с максимална мощ. Този път компанията отстъпва от традицията да има ядра с различна мощност и оптимизация в един процесор. Сега всички се еднакви и максимално мощни.

Когато всички ядра работят едновременно, всяко от тях може да достига 3.8GHz тактова честота. Когато работи едно или максимум две ядра, тяхната скорост може да достигне 4.3GHz.

Qualcomm казва, че X Elite ще работи двойно по-бързо спрямо Intel Core i7-1355U или Core i7-1360P при същото ниво на електрическа консумация. А ако изчислителната мощ се приравни, тогава X Elite ще консумира с 68% по-малко енергия.

Qualcomm твърди още, че X Elite може да изравни по изчислителна мощ Core i7-13800H, но ще използва 65% по-малко енергия. Максималната енергия на X Elite ще е около 50W, а минималната – 10W.

Компанията казва, че X Elite ще е с 50% по-бърза пикова производителност при работата с няколко нишки спрямо Apple M2. Показаните от нея диаграми подсказват, че чипът може да се окаже и сериозен конкурент на M2 Pro и M1 Max.

Разбира се, тепърва ще са нужни тестове в реални устройства и от различни експерти, за да се види дали обещаните от производителя стойности са реални. Дори и да не са съвсем точни, а в реалността резултатите да са малко по-ниски, X Elite пак ще предостави впечатляваща мощ, която ще го направи за ултратънки и преносими лаптопи.

Ниската консумация на енергия означава и по-малко отделяне на топлина. А това пък ще се отрази в по-лесно охлаждане. Така може би най-сетне ще е възможно да има съвсем тънки лаптопи с Windows, които не се нуждаят от вентилатори, за да се охлаждат. Това е една от мечтите на Microsoft (и доста фенове) от години, но индустрията така и не успяваше да я постигне.

Qualcomm споделя, че към X Elite ще има и „премиум вграден графичен процесор“. Той ще е от серията Adreno, като ще поддържа работа с 4K 120Hz дисплей на лаптоп и едновременна работа с още 3 външни 4K монитора (или два 5K екрана). Графичният процесор поддържа DirectX 12 и драйвери, които ще могат да се обновяват и подобряват.

Компанията твърди, че Adreno-то на X Elite ще е двойно по-бързо от Intel Iris Xe и до 80% по-бързо спрямо AMD Radeon 780M. А ако изчислителната мощ е изравнена, то тогава Adreno ще използва едва една пета от енергията, която е нужна на другите два чипа. В системата ще е включен и невронния процесор Hexagon за обработка на умни алгоритми. Внедрен е и 5G модемът Snapdragon X65. X Elite ще може да се използва с до 64GB RAM и поддържа PCIe 4.0 NVMe, UFS 4.0. SD 3.0, USB 4, Bluetooth 5.4 и Wi-Fi 7.

Засега Qualcomm не коментира дали ще има различни версии на X Elite с по-малко ядра или по-ниска тактова честота. Компанията не казва и кога да очакваме първите лаптопи с процесора, като трябва да се има предвид, че той ще използва ARM архитектура и съответно стандартните приложения за Windows няма да работят освен през допълнителен софтуер. Смята се, че Microsoft работи и по подобрена версия на Windows за ARM устройства, което ще помогне и за софтуерната екосистема.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !