Дело за 5.5 млрд. евро срещу Apple стартира в Холандия

Offnews Последна промяна на 30 март 2022 в 11:46 636 0

iPhone Apple

Технологичният гигант Apple е изправен пред дело за 5.5 млрд. евро в Холандия. Причината за това са правилата в неговия магазин за приложения и по-конкретно таксите за разработчиците в App Store.

Именно заради тях холандската Фондация за защита на конкуренцията и потребителите подаде "колективен иск" за обезщетение от името на всички собственици на iPhone или iPad в Европейския съюз (ЕС), които са изтеглили платено приложение или са направили покупки в приложение.

Според иска т.нар. "данък на Apple" има пагубно въздействие върху печалбите на разработчиците. В следствие на това таксите за разработчиците са били прехвърлени на потребителите под формата на по-високи цени.

"Разработчиците на приложения са принудени да прехвърлят на потребителите увеличените разходи, причинени от монополните практики и несправедливите условия на Apple" - се посочва в изявление на холандската Фондация. Тя моли потребителите от ЕС, които са закупили приложение в App Store на Apple или са направили покупка в приложението от септември 2009 г., да се присъединят към жалбата.

Предстои искът да бъде заведен в Окръжния съд в Амстердам. Дали двете страни ще достигнат до консенсус - ще разберем скоро.

Припомняме, че миналия януари Apple се съгласи да уреди споразумение за подобен групов иск, само че от американски разработчици и на стойност 100 млн. щ. долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !