Broadcom финализира придобиването на VMware за 61 млрд. долара

Стефан Николов Последна промяна на 23 ноември 2023 в 12:27 848 0

VMware

Снимка VMware

Broadcom финализира придобиването на VMware за 61 млрд. долара

Broadcom обяви, че е приключила придобиването на VMware. След затварянето на сделката обикновените акции на VMware вече няма да се търгуват на Нюйоркската фондова борса.

"Радваме се, че можем да приветстваме VMware в Broadcom и да обединим нашите инженерно ориентирани екипи, насочени към иновации, като направим още една важна стъпка напред в изграждането на водещата световна компания за инфраструктурни технологии", заяви президентът и главен изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан.

През месец май 2022 г. Broadcom обяви, че ще купи VMware за 61 млрд. долара. Сделката между Broadcom и VMware изостава съвсем малко от настоящите рекордьори - Dell и EMC (67 млрд. долара) и Microsoft с Activision Blizzard (68.7 млрд. долара). Някои медии посочват стойност на сделката от 69 млрд. долара - това се получава, ако се прибавят още 8 млрд. долара нетен дълг на VMware, който Broadcom ще поеме.

Очаква се сделката да окаже голямо влияние върху бъдещето на Broadcom и на индустрията като цяло. Очакванията са придобитият актив значително да ускори софтуерния бизнес на полупроводниковия гигант и същевременно да засили позициите му на пазара за мрежови технологии и съхранение на данни.

Отбелязва се, че целта на Broadcom е да даде възможност на корпоративните клиенти да изградят и модернизират своите частни и хибридни облачни среди. По същество Broadcom ще инвестира във VMware Cloud Foundation - софтуерен стек, който служи за основа на частните и хибридните облачни системи. Същевременно VMware ще предложи обширен каталог от услуги за модернизиране и оптимизиране на облачните и периферните среди.

Агенция Reuters допълва, че цялата операция по поглъщането на VMware е преминала през строг регулаторен контрол от целия свят, като компаниите на три пъти отлагаха крайната дата. Според изданието подобрените отношения между САЩ и Китай след срещата на Джо Байдън и Си Дзинпин са ускорили операциите по сделката. Това е важно на фона на наложените от САЩ по-строги мерки относно износа на чипове към Китай.

Китайските регулаторни органи бяха последните от поредицата одобрения, но те обвързаха одобрението си с редица условия. Така например софтуерът на VMware, дори и след преминаването на компанията под контрола на Broadcom, трябва да остане съвместим с хардуерните решения на китайските производители, а клиентите на VMware не трябва да бъдат ограничавани в избора си на сървърен хардуер, който не съдържа компоненти на Broadcom. Регулаторните органи на САЩ от своя страна отбелязаха, че след събирането на всички необходими оторизации вече няма пречки за осъществяването на сделката и тя веднага бе приключена.

За да финализира сделката с VMware, Broadcom трябваше да заеме 28,4 млрд. долара, част от които ще бъдат използвани за погасяване дълга на придобитата компания и за попълване на оборотния капитал. Неизбежно ще има съпътстващи разходи, свързани със различните процедури по оформянето на сделката.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !