Apple се е отказала от инвестиции в търсачката Bing заради Google

Стоян Ненов Последна промяна на 08 октомври 2023 в 18:21 507 0

Bing

Снимка Microsoft

Apple се е отказала от инвестиции в Bing заради Google

Делото на американския Департамент по правосъдие срещу Google продължава с разкритията за бизнес делата не само на интернет гиганта, но и на неговите конкуренти и партньори в лицето на Microsoft и Apple. Поредната доза изслушвания, този път на представители на Apple, са преминали и са били публикувани от съда, съобщава CNBC.

От новите документи разбираме и гледната точка на Apple по отношение на казаното от Microsoft преди дни, че софтуерният гигант е предлагал на „ябълката“ да купи търсачката Bing. И докато представителите на Microsoft заявиха, че от страна на Apple не е имало реален интерес, представителите на създателя на iPhone разказват по-различна история.

Оказва се, че през 2018 г. Apple е обмисляла да купи Bing напълно или дори да създаде дъщерна компания заедно с Microsoft, която да поеме търсачката и в която двата гиганта да инвестират общи средства в размерите на милиарди долари.

„Очевидно, ако бяхме направили обща дъщерна фирма с Bing, това щеше да има последствия за отношенията ни с Google”, казва Джон Джианандреа. А отношенията на Apple с Google са много важни, тъй като интернет гигантът плаща на Apple, за да си гарантира, че търсачката му ще бъде тази по подразбиране за браузъра Safari, а вече и за другите продукти и услуги на Apple. Според неофициални данни, сумата е до 19 милиарда долара на година.

Тези договорености са имали роля в решението на Apple. Такова е мнението и на изпълнителния директор на DuckDuckGo Габриел Уайнбърг. Той също е бил разпитан и е заявил, че е имало време, в което Apple сериозно е обмисляла да използва конкуренти на Google при търсачките, но именно договорът с Google е бил „препятствие“, което е спряло DuckDuckGo да получи такава възможност.

Позицията на Apple е, че компанията е избрала Google не заради парите, а защото предлага най-добрата търсачка. Google отрича да е нарушавала закона.

И все пак, противно на очакванията на Microsoft, Apple е имала сериозни идеи за използването на Bing за подобряване на работата на Siri и Spotlight. Джианандреа е направил анализ на Bing през 2018 г., за да види какво може търсачката. Той обаче не е останал доволен и е изпратил становището си на изпълнителния директор на Apple Тим Кук, който изглежда се е вслушал в него. Трябва да се отбележи, че Джианандреа идва в Apple през 2018 г. от… Google.

Той казва, че е анализирал възможностите на Bing и Google отново през 2021 г. и отново е открил, че Google се справя значително по-добре от Bing в мобилното търсене. „Казах, че е възможно да направим паритетен продукт с Microsoft, но не виждах как това ще направи по-добра търсачка за потребителите на Apple по това време“, казва Джианандреа.

Той допълва, че в момента Apple разработва собствени технологии за търсене. Тя инвестира в ботове, които да сканират интернет и да събират информация, която ще се използва от езиковите ѝ модели за изкуствен интелект. С това компанията практически потвърждава и други слухове, а именно, че работи по собствен изкуствен интелект за генериране на съдържание.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !