Amazon си навлече съдебно дело заради абонаментите в Prime Video

Стоян Ненов Последна промяна на 13 февруари 2024 в 16:21 544 0

Amazon Prime

Снимка Thibault Penin/Unsplash

Amazon си навлече съдебно дело заради абонаментите в Prime Video

Amazon наскоро обяви, че ще промени платените абонаменти за услугите в пакета Prime, включително и добавянето на реклами в Prime Video. Така, за да могат отново да гледат видео без реклами, клиентите ще трябва да плащат допълнително.

Промяната беше въведена внезапно според някои потребители и ги е подвела. Затова те са завели дело срещу Amazon във федерален съд в щата Калифорния, съобщава The Hollywood Reporter.

Според ищците, въведената промяна от страна на Amazon представлява нарушение на договора и не изпълнява щатските закони за защита на потребителите. Причината е, че изменената едностранно такса въвежда реклами за всички над 100 млн. потребители на Prime Video и те са заставени пред свършен факт и трябва да се съобразят с него, да се откажат от услугата или да плащат повече, за да махнат рекламите отново.

А това ще струва 2.99 долара месечно отгоре на досегашната такса. Промяната засяга и потребителите, които са платили накуп годишна такса, а не ежемесечно. „Абонатите сега трябва да платят допълнително за нещо, което вече са платили“, казват ищците.

Те твърдят още, че са били подведени от Amazon. Според тях в продължение на години компанията е рекламирала Prime Video като услуга без реклами. Това е привлякло много клиенти, а рязката промяна „вреди на крайните потребители и на честната конкуренция“, смятат ищците. Те искат от съда да присъди поне 5 млн. долара от Amazon, както и компанията да бъде задължена да върне старото положение за потребители, които са се абонирали за Prime преди 28-ми декември 2023 г.

Засега Amazon не е коментирала делото. Действията на компанията обаче показват, че тя по-скоро не се притеснява от него, а напротив. Може би ще ядоса потребителите още повече, съобщава DigitalTrends. Причината – Amazon тихомълком е премахнала част от функциите на стандартния Prime Video, който вече е с реклами.

Досега единствената промяна беше въвеждането на реклами, но функциите останаха същите. Оказва се, че вече екстри като Dolby Vision и Dolby Atmos са преместени само за плана с допълнително заплащане, в който няма реклами. За тази промяна съобщават и потребители във Великобритания и Германия, така че изглежда тя постепенно ще достигне повече държави. За стандартния абонамент реклами са оставени HDR10 и Dolby Digital 5.1 екстрите.

От Forbes уточняват, че HDR10+ все още е наличен и за стандартния план. Той е алтернатива на Dolby Vision, като Amazon поддържа за почти цялото си съдържание. Така че визуално за потребителите не би трябвало да има значителна промяна, но със сигурност ще остави неприятно усещане у тях, че функции, които са платили, изведнъж са недостъпни без обяснение. На практика Amazon повишава цените на Prime Video с 2.99 долара на месец, за да могат потребителите да имат същата услуга както досега. Компанията не е коментирала и това си решение.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !