Vivacom ще развива услуги чрез микросателити заедно с OneWeb

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 03 декември 2022 в 11:14 1657 0

OneWeb Grid

Снимка OneWeb

Vivacom ще развива услуги чрез микросателити заедно с OneWeb

Българският телеком Vivacom ще изгради наземна станция за управление на сателити в сътрудничество с OneWeb. Втората компания е сред потенциалните оператори на група микро сателити. Тази технология в момента е изключително актуална за предоставянето на безжичен интернет в отдалечени региони или в извънредни ситуации. Starlink на Илон Мъск, например се оказва ключов във войната в Украйна за предоставянето на свързаност на силите на Киев.

Проектът в България ще бъде изграден на територията на община Стара Загора. Поради своята значимост той получава сертификат за инвестиция клас „В“. С него телекомът не само ще осигури допълнителни работни места в региона в следващите 10 години, но и ще постави община Стара Загора на световната карта на космическите технологии и комуникации. Той е и част от усилията на OneWeb да осигурят по-добро покритие на своите сателити на териториите от Централна Европа до Централна Азия, включително Черно и Каспийско море.

С пускането в експлоатация на наземната станция, качеството на сателитния интернет в посочените региони ще се подобри значително, като осигури покритие на някои от най-натоварените въздушни и морски маршрути в света. Тя ще създаде възможност и за допълнителни приложения поради предимствата на сателитите на ниска орбита (LEO) на OneWeb.

Vivacom ще инвестира в наземната инфраструктура и оборудването на своя технологичен обект близо 1.5 млн. лева. OneWeb от своя страна ще предостави специализираното оборудване, което възлиза на няколко милиона долара. Наземната станция ще се състои от 18 антени и миницентър за данни, който ще свързва сателитите на OneWeb с българската оптична мрежа и дейта центрове. Изграждането се очаква да бъде завършено в рамките на първото тримесечие на 2023 г.

В края на следващата година трябва да заработи напълно мрежата от микросателити на OneWeb. Първите малки спътници бяха изстреляни на ниска орбита през 2019 г. и до края на 2020 г. вече разполагаха с 64 действащи такива. Пандемията разби бизнес плановете на компанията и тя подаде документи за банкрут. OneWeb успешно излезе от тази процедура, като привлече нови инвеститори и продължи с изстрелването на нови сателити. Към март 2021 г. вече разполага с 218 в орбита с планове да надминат 600.

Плановете за разгръщането на групата сателити беше забавена след започването на войната в Украйна. До началото на 2022 г. OneWeb използваше ракетите на „Роскосмос“ за извеждане на спътниците. След това, руското държавно дружество настоя Великобритания да продаде дела си в сателитната компания, за да се гарантира, че няма да се ползва спътниковата мрежа за военни цели. Лондон и OneWeb отказаха и сега ще се изстрелват новите ракети с тези на SpaceX.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !