Българската IoT компания Allterco придоби 60% от словенската GOAP

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 05 януари 2023 в 12:16 2143 0

Qubino

Снимка GOAP

Българската IoT компания Allterco придоби 60% от словенската GOAP

Българската компания за решения за Интернет на нещата (IoT) Allterco обяви, че е приключила първата фаза от придобиването на словенския доставчик на сходни решения GOAP. От родното дружество допълват, че по този начин те получават 60% от акциите. Сумата по първата фаза на сделката е 2 млн. евро.

С придобиването Allterco възнамерява да разшири технологичното си портфолио от IoT решения. По този начин да увеличи предлаганите продукти както за крайни клиенти, така и за професионалните потребители.

Останалите 40% от капитала на GOAP принадлежат на трима собственици, с които Allterco е сключил договор за опции. Това означава, че българската компания си запазва правото да закупи техните дялове, които са разделени в два пакета – по 16% и 24% от акциите на словенското дружество.
Упражняването на правото за опция за купуване или продаване може да се осъществи през следващите три години до края на 2025 г. Има условия за финализирането на тази сделка – това е постигането на определени критерии, като печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA), приходи и др. Общата цена също зависи от постигнатите условия и според Allterco варира между 700 хил. и 3.45 млн. евро.

GOAP е основана през 1990 г. и базирана в Солкан, западна Словения, като тя е специализирана в решения за модулни системи за домашна автоматизация. Дружеството е широко известна със своето подразделение Qubino, което се фокусира върху производството на умни домашни устройства по протокола за безжична комуникация Z-Wave.

„Щастлив съм да съобщя, че първият етап от придобиването на GOAP вече е факт. Това ще ни позволи не само да разширим, но и да диверсифицираме нашето продуктово портфолио, защото ще внесе свеж подход в работата ни и ще допринесе за разработването на решения за автоматизация от световна класа“, обяви Димитър Димитров, съизпълнителен директор на Алтерко.

От началото на 2023 г. акциите на Алтерко АД вече се търгуват на Premium сегмента на Основен пазар BSE на БФБ, както дружеството оповести в края на миналата година. Premium сегментът е пазарният сегмент за най-ликвидните компании, търгувани на Българската фондова борса. Към дружествата от този сегмент се прилагат по-високи изисквания, включително задължението за разкриване на информация на английски език.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !