Видеоигрите оказват положителни ефекти върху живота

Павлин Луканов Последна промяна на 17 октомври 2023 в 13:54 707 0

Gaming

Снимка RDNE Stock project/Pexels

Видеоигрите оказват положителни ефекти върху живота

В обществото няма еднозначно мнение за това дали геймингът вреди или е от полза за потребителите. Сега има ново проучване, което спада по-скоро към втория лагер, като в него лично геймърите споделят своите наблюдения върху влиянието на заниманието им върху тях.

Асоциацията за софтуер за забавления (Entertainment Software Association/ESA) публикува ново проучване, в което се посочват ползите, които отчитат геймърите в световен мащаб. Става дума за The Power of Play 2023 Global Report, в което са включени данни от международни анкети, както и няколко академични проучвания. Ключовите заключения показват, че според геймърите, тяхното занимание има положителни ефекти върху живота, включително с намаляването на стреса, даване на начини за забавление и намаляване на чувството за изолация.

Повече от половината от включените в доклада геймъри споделят, че игрите са им помогнали в трудни за тях моменти, като също така са отдушник срещу ежедневните предизвикателства. Има разбира се някои вариации според региона, но като цяло резултатите са консистентни. Геймърите също така споделят, че са придобили множество умения, включително за решаване на проблеми и по отношение на комуникацията.

Най-голямата част от материала е относно ефекта на игрите върху психичното здраве и особено социализацията. Докато повечето от анкетираните играят сами (87%), голям процент от тях (67%) споделят, че игрите водят до срещи с други геймъри и общуване с тях. Също така 42% са намерили и романтичната си половинка в игрите, а 46% споделят, че геймингът им позволява да поддържат връзка с приятели и роднини.

Като цяло играчите споделят, че геймингът е своеобразен отдушник, който им позволява да намалят напрежението, като единствените региони, в които това не е посочено като основна полза са Полша и Южна Корея, в тях на първо място е човешката връзка. За 63% от геймърите игрите водят до по-голямо щастие, а за 64% са здравословен начин за отпускане от ежедневието.

Сред другите ключови заключения от проучването са и тези, че ползите са в сила за всички възрастови групи, от деца (10-15 години) до възрастни (над 55 години). Освен това се посочва, че геймингът може да бъде вектор в придобиването на нови умения и когнитивно представяне. Геймърите споделят, че игрите им помагат за креативност, наука, технологии и културна осъзнатост. Разбира се тук трябва да отбележим, че всички крайности са вредни и отделянето на прекалено много време за гейминг може да има доста негативни последици.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !