В Minecraft изградиха виртуален 8-битов процесор, който дава възможност да се играят 2D игри

Offnews Последна промяна на 16 декември 2021 в 16:46 236 0

This 8-bit processor built in Minecraft can run its own games

Компютърните чипове станаха толкова малки и сложни, че понякога забравяме, че тяхната функционалност се базира на реални физични закони. Като нагледна демонстрация за това по какъв начин работи процесорът, геймърът с никнейм Sammyuri създаде изключително сложен виртуален чип, който работи в средата на геймърския енджин на Minecraft.

Създаденият в средата на Minecraft процесор се нарича Chungus 2. Това е един изключително сложен проект, който успешно имитира работата на 8 битов процесор с тактова честота 1 Hz плюс 256 байта оперативна памет. Това не е първия път за създаване на компютърен чип в средата на Minecraft, но Chungus 2 определено е най-сложния процесор създаван в тази игра.

За пресъздаването структурата на процесора на макрониво се използва физическия енджин на Minecraft с материали като червен камък, факели, повторители, клапани и други подобни съвсем опростени механизми. Като се има предвид че всеки блок в тази игра има обем от един виртуален кубически метър, пресъздаването на този чип в реалността би имало размери на огромен круизен лайнер.

https://youtu.be/FDiapbD0Xfg

При включването на виртуален екран, който работи с помощта на контролер с размер 32 х 32 блока, Chungus 2 дава възможност да се играят разработените за този проект 2D игри, като например тетрис. Има и калкулатор. Да уточним, че за някои игри се налага сървърът на Minecraft да бъде изкуствено ускорен.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !