Успехът на мобилните игри и българската следа в тях

Offnews Последна промяна на 21 ноември 2021 в 21:22 613 0

Heroes-of-the-Dark

Геймингът продължава своя победоносен поход към растеж и печалби. Индустрията се очаква да надмине впечатляващите 180 млрд. долара приходи през 2021 г. Това няма да е голям ръст спрямо предходната година, едва 1.4%, като основният виновник за това са пандемията и недостигът на чипове. Коронавирусът измести дебюта на много заглавия за настоящата година, а следващото поколение конзоли не може да разгърне максимално потенциала от продажби, заради липсата на достатъчно компоненти за тях.

Въпреки това, бъдещето на гейм индустрията изглежда повече от слънчево. До 2024 г. се очаква тя да постигне годишни приходи от 218.8 млрд. долара. Всички цитирани данни, са на специализираната изследователска фирма Newzoo. Голяма част от ръста досега и в бъдеще се пада на мобилните игри. Като в тях има и не толкова малка българска следа, която стана видна в края на октомври.

Двигателят на растежа

Мобилните игри от години са основният фактор за бързото нарастване на гейм индустрията. Те са най-достъпният и лесен начин на обикновения потребител да се докосне до този вид забавление. Освен това, че те имат доста силно и добре развит бизнес модел. Повечето заглавия са създадени като freemium такива. Това означава, че те са безплатни за инсталация и за игра. За да прогресира от определен момент или да забърза своето развитие, геймърът ще трябва да заплати за различни виртуални предмети или бонуси.

Freemium тръгва от браузър игрите, но бързо се утвърждава като стандарт за мобилните игри. Така те през 2021 г. надминават половината от приходите, генерирани в цялата индустрия. Мобилните заглавия отговарят за 93.2 млрд. долара от постъпленията или 52% от общите за целия сектор.

Българската следа

България има сериозен принос за този тип игри. Един от водещите разработчици – френският Gameloft – разполага със собствено студио в София от 2005 г. Оттогава насам, българският екип е създал не едно или две заглавия. Най-известното от тях – March of Empires е едно от най-доходоносните в историята на френската компания. Близо седем години след дебюта му, то продължава да носи отлични постъпления и да е сред водещите по приходи игри на Gameloft.

В края на октомври 2021 г. софийското студио добавя ново заглавие в своето портфолио – Heroes of the Dark. Това е амбициозна стратегия с много силни RPG елементи, която има няколко уникални характеристики, не само за Gameloft България, но и разчупва тенденциите при големите студиа. Едно от тях е, че разчита на създаден от нулата виртуален свят – вълшебната вселена на Тенербис. В нея, вампири, хора и върколаци обединяват сили за борба с ултимативното зло, в обстановка, която наподобява тази от Викторианската епоха.

Качествата на Heroes of the Dark не остават незабелязани и още преди официалната ѝ премиера, играта е включена в представянето на новия iPhone 13 през септември. Apple много често използва игрите на Gameloft за демонстрация на възможностите на своите устройства. В случая, Heroes of the Dark показва способностите на обновения процесор A15 Bionic.

Освен, признанието за качествата на играта, това е първата такава на Gameloft България, която намира място на подобно ключово събитие на Apple. Студиото в София разполага с 200 експерти в най-разнообразни области – от програмисти, през художници, до маркетинг експерти. Като екипът има капацитет да разработва почти самостоятелно едно заглавие. Heroes of the Dark е дело на повече от 90% от Gameloft България. Само малки компоненти, като аудио оформлението са правени извън София.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !