Sony подготвя нова портативна конзола, но само за стрийминг на игри от PS5

Павлин Луканов Последна промяна на 26 май 2023 в 11:50 824 0

Sony Project Q

Снимка Sony

Sony подготвя нова портативна конзола, но само за стрийминг на игри от PS5

Вчера по време на събитието PlayStation Showcase Sony представи редица новости свързани с гейминг платформата си. На фона на множество анонси за гейминг заглавия, включително Metal Gear Solid Delta: Snake Eater, Marathon, Destiny 2: The Final Shape, Street Fighter 6, Marvel’s Spider-Man 2, Alan Wake 2 и т.н. бяхме свидетели и на нови хардуерни попълнения.

Най-интересното от тях е може би задаващата се нова портативна конзола част от бранда PlayStation, която е предназначена за игра на игрите за PS5, с които разполагате. Става дума за устройство наречено Project Q, като изглежда това е вътрешното му кодово име и предстои да видим дали то ще бъде запазено и за търговското му название. От компанията споделят, че става дума за портативна платформа за стрийминг на игри чрез Remote Play и през Wi-Fi.

Засега има малко данни за хардуера, но е ясно, че Project Q включва LCD дисплей с диагонал 8 инча, резолюция Full HD и честота на опресняване 60 кадъра в секунда. От двете страни на екрана са разположени зони за управление, в които има адаптивни спусъци и бутони по подобие на безжичния контролер DualSense. Освен това е налична и технология с вибрационен ефект по време на гейминг. Освен това става ясно, че новата конзола ще е налична през ноември, без все още да знаем на каква цена.

От наличните към момента данни става ясно, че устройството ще служи единствено за игра на заглавия, които са инсталирани на конзола PlayStation 5. Това означава, че решението е замислено като допълващ аксесоар за пълноформатната конзола на компанията. Няма да има опция за локално инсталиране на игри и дори за гейминг от други облачни платформи.

Разбира се съществува вероятност да бъдат отключени повече облачни възможности в бъдеще, което само ще разшири интереса към подобно устройство. Засега не е ясно и дали ще можете да играете игри от конзолата отвъд дома си. Все пак услугата Remote Play поддържа и свързване чрез мобилна мрежа, каквато няма за Project Q.

Заслужава си да споменем, че първите слухове за бъдещото попълнение се появиха по-рано през годината, като разбира се очакванията в тази насока са големи. С Project Q Sony изглежда отговаря на растящата популярност на този тип устройства. Все пак Nintendo Switch отбеляза огромен успех като на практика доминира този сегмент. Не липсват и някои нови конкуренти, включително Valve Steam Deck и Asus ROG Ally.

От друга страна, ако искате вече можете да се възползвате от Remote за стриймване на игри от PS5, не е необходимо да чакате за специалната конзола. Все пак почти всеки смартфон с iPhone и iOS, както и компютри с Windows и MacOS. Иначе очакваме цената на Project Q да е привлекателна, тъй като в хардуерно отношение няма да има кой знае колко високи параметри. Тъй като съдържанието ще се стриймва, не е нужен мощен чипсет или повече памет. За сметка на това би трябвало да има батерия с голям капацитет, предлагайки повече издръжливост с един заряд.

Няма как да подминем и друг нов аксесоар, който очакваме от компанията, а именно напълно безжични слушалки с опция за loosless звук и ниска латентност. Засега обаче няма други детайли свързани с тях, като ги очакваме по-късно през годината.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !