Roblox представи AI чат преводач в реално време

Геймърите ще могат да общуват с говорещите испански език, без да е необходимо да го изучават

Стефан Николов Последна промяна на 07 февруари 2024 в 15:33 563 0

Roblox Translate

Снимка Roblox

Roblox представи AI чат преводач в реално време

Roblox създаде нов AI модел, за който твърди, че превежда текстовите чатове толкова бързо, че в началото потребителите може дори да не забележат, че превежда съобщенията на другите геймъри. Той работи с 16 езика, включително английски, френски, японски, тайландски, полски и виетнамски.

Дан Стърман, главен технически директор на Roblox, заяви в интервю за The Verge, че целта е потребителите на Roblox да се чувстват по-комфортно, когато общуват помежду си, тъй като в реално време им позволява да разбират какво казват. Преводачът автоматично превежда чатовете, но потребителите могат да кликнат върху специалната иконка, за да видят оригиналното съобщение.

Roblox започва с изграждането на голям езиков модел (LLM), базиран на трансформър, който се е обучавал на публично достъпни, както и на вътрешни данни. Компанията е поставила LLM в рамките на архитектура със смесени експертни умения (MoE - mixture of experts) - среда, в която работят множество приложения за превод, като всяко от тях е експерт по само един език. Това е дало възможност на Roblox да пести ресурси, без да се налага да изгражда отделен LLM за всеки език.

"Знаем, че активността се повишава, когато потребителите говорят или си взаимодействат с другите на техния собствен език", казва Стърман. "Ние използвахме тази концепция и премахнахме езиковата бариера с нашия автоматичен превод."

Стърман каза още, че Roblox следи чатовете (прави го от съображения за сигурност и достоверност) и може да получава обратна връзка, ако преводите не са съвсем перфектни. Той допълни, че добавянето на изкуствен интелект за превод на чатовете "не променя нищо в нашия процес на поверителност и безопасност и забранените думи все така ще бъдат блокирани".

Roblox, който през последните няколко години се опитва да привлече по-възрастната аудитория, работи с генеративни модели с изкуствен интелект, за да подобри потребителското изживяване. Миналата година тя представи чатбот с изкуствен интелект, предназначен за разработчиците. Той също така автоматично превежда ресурсите на изображенията, като например думите върху сградите на езика по подразбиране на потребителя.

Стърман каза, че надеждата е платформата на преводача в крайна сметка да премине отвъд превода на текстовите чатове. "В бъдеще бихме могли да използваме изкуствения интелект, за да превеждаме несъответстващи [забранени] думи към съответстващи думи или да го използваме в гласовите чатове за гласови преводи в реално време. Има много възможности", казва още Стърман.

Редица други компании също разработват модели на AI преводачи. Meta наскоро представи своя преводач от реч към текст и от текст към текст, SeamlessM4T, който се справя с почти 100 езика. Универсалният речеви модел на Google също превежда на и от около 100 езика и вече е реализиран в YouTube за превод на субтитрите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !