Музикалните компании искат 200 милиона щатски долара от играта Roblox

Offnews Последна промяна на 14 юни 2021 в 16:15 5357 0

Американската асоциация на музикалните издатели (NMPA) заведе съдебно дело срещу игровата платформа Roblox заради нарушаване на авторските права. Те искат обезщетение в размер на 200 милиона щ. долара.

Асоциацията е на мнение, че Roblox активно поощрява геймърите да използват музиката на Ед Шийрън, Ариана Гранде, Имаджин дрегънс и други, без да се плащат необходимите такси за използването на авторските права.

В иска на NMPA се казва, че Roblox нарочно се е превърнала в платформа за обмен на нелицензирана музика. Създателите на тази платформа окуражават геймърите да зареждат и да споделят популярна музика и по този начин да повишават интереса на по-младата аудитория. Само че за използването на тази музика не се плащат лицензните такси.

Геймърската компания от своя страна заяви в своя фирмен блог, че няма нищо подобно и няма нарушение на авторски права. Roblox пише, че е сключила съответните споразумения с големите музикални компании и изпълнители, като например с Lil Nas X и Zara Larsson, в рамките на които се плащат необходимите лицензии такси. В това изявление се казва още, че компанията по всякакъв начин се стреми да защитава правата на интелектуалната собственост и изисква от потребителите строгото спазване на закона за авторските права в цифровата епоха.

Предстои да разберем какво ще е решението на съда.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !