Microsoft ще продаде част от правата на Activision на Ubisoft

Стоян Ненов Последна промяна на 23 август 2023 в 16:05 2058 0

Xbox Cloud

Снимка Microsoft

Microsoft ще продаде част от правата на Activision на Ubisoft

Microsoft изпрати новите си предложения към регулаторите на Великобритания с цел да ги убеди да позволят сделката за придобиване на Activision Blizzard. Британците останаха единствените, които все още не са дали своето одобрение, а без него, сделката не може да бъде приключена.

В опит да покаже на регулаторите, че сливането на Microsoft и Activision Blizzard няма да навреди на пазара, софтуерният гигант вече направи доста промени. С тях получи одобрението на Европейския съюз, а в САЩ недоволството на регулаторите не успя да убеди съда спре сделката. Така единственото препятствия практически остана само Великобритания.

Тамошните регулатори не смятат досегашните мерки за достатъчни. Основното им притеснение е, че Microsoft ще придобие контрол върху твърде голяма част от някои от най-популярните игри и поредици в гейминг индустрията. Затова Microsoft има ново предложение, което вече е входирано в британското бюро за конкуренция и пазари (CMA), съобщава The Verge.

Софтуерният гигант предлага да сподели част от правата на игрите с трето лице. „За да обърнем внимание на притесненията на CMA, преструктурираме трансакцията към по-малко права. Това включва да прехвърлим правата за клауд стрийминг на всички настоящи и нови игри на Activision Blizzard към Ubisoft Entertainment SA, които ще излизат през следващите 15 години. Самите права ще останат за тях вечно“, казва Брад Смит, президент на Microsoft.

Ако сделката получи одобрението в този вид, прехвърлянето на правата ще влезе в сила веднага след приключване на придобиването. Microsoft няма да може да пуска игри на Activision Blizzard ексклузивно само за Xbox Cloud Gaming, нито ще може да контролира кои други платформи ще ги получат. Това ще се решава от Ubisoft извън рамките на ЕС, а Microsoft ще получава лиценз за игрите, за да ги предложи в Xbox Cloud Gaming.

Смит казва, че Ubisoft ще плати еднократно за правата на игрите досега и след това чрез пазарен механизъм, който ще определя цената според потреблението. Ubisoft ще има свободата да решава дали да предложи клауд игрите и за платформи, които не са Windows.

Ubisoft потвърди, че ще предлага игрите на Activision Blizzard, включително и в своя каталог Ubisoft Plus Multi Access. Компанията казва, че ще предлага игрите и на други платформи. Сделката вече е подписана между Ubisoft и Microsoft, като цената не е обявена.

„Споразумението с Ubisoft е така структурирано, че Microsoft ще трябва да придобива правата, за да може да изпълни и поетите ангажименти пред Европейската комисия, както и да е според съществуващите сделки с други клауд платформи, включително Nvidia, Boosteroid, Ubitus, Nware“, допълва смит.

CMA коментира единствено, че ще разгледа новото предложение и ще обяви своето решение преди 18-ти октомври т.г. „Това не е зелена светлина. Внимателно и обективно ще разгледаме детайлите на преструктурираната сделка и как тя ще се отрази на конкуренцията, включително и според коментарите на трети лица. Целта ни не е променена – всяко решение ще бъде базирано на това да гарантира, че растящият пазар на клауд услуги продължава да има отворена и ефективна конкуренция, която мотивира иновации и дава избор“, казва Сара Кардел, ръководител на СМА.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !