Microsoft официално приключи придобиването на Activision Blizzard

Стоян Ненов Последна промяна на 16 октомври 2023 в 13:19 686 0

Activision-Blizzard

Снимка Microsoft

Microsoft официално приключи придобиването на Activision-Blizzard

Над 20 месеца след като постигнаха първоначалното съгласие, Microsoft и Activision-Blizzard най-сетне приключиха сделката по сливането си, обяви софтуерния гигант. Това стана възможно след като всички водещи регулатори дадоха своето съгласие. Последни бяха останали институциите във Великобритания, които до последно имаха най-големи критики към сливането.

Сделката трябваше да приключи по-рано тази година, но беше отложена няколко пъти. Тя претърпя и няколко ключови изменения, за да може Microsoft да убеди регулаторите, че не влизането на Activision-Blizzard в нейната структура няма да навреди на пазара на гейминг продукти.

Това, което не се променя, е стойността – 69 млрд. долара, с което тя е най-голямата сделка в историята на Microsoft. В петък британската комисия по конкуренцията и пазарите (CMA) най-сетне даде своето окончателно одобрение.

По този начин цялото портфолио игри на Activision-Blizzard става част от гейминг дивизията на Microsoft. Това включва Call of Duty, Crash Bandicoot, Diablo, Overwatch, StarCraft, Tony Hawk Pro Skater, Warcraft и др. Фил Спенсър, изпълнителен директор на Microsoft Gaming обяви, че сега започва и реалният процес по вливане на игрите в структурата на Game Pass и останалите платформи. „В близките месеци ще споделим повече информация кога ще може да играете“, казва той. Беше обявено още, че настоящият изпълнителен директор на Activision Blizzard Боби Котик ще остане в компанията до края на тази година, след което ще освободи поста.

Има няколко основни промени, които бяха направени. Първата е, че Microsoft подписа споразумения с Nintendo, Sony, Nvidia, Nware, Boosteroid и Ubitus, които гарантират, че поредици като Call of Duty ще бъдат налични за техните платформи за поне следващите 10 години. Освен това жителите в Европейската икономическа зона ще получат и безплатни лицензи за клауд гейминг платформите да използват игрите на Activision Blizzard през тях без да доплащат. Тези мерки помогнаха да се спечели одобрението на европейските регулатори.

Това обаче не беше достатъчно за американската Федерална комисия по търговия (FTC). Тя дори поиска от съда да блокира сделката до окончателно произнасяне на FTC. След 5 дни изслушвания обаче съдът подкрепи компаниите, а FTC загуби и обжалването. Така, макар че Комисията все още не е дала своето одобрение, реално няма съдебна пречка за приключване на сделката.

Останаха британските регулатори. За тях се наложи Microsoft да предложи всичко останало и допълнително да се съгласи да продаде правата на клауд стрийминг на игрите на Activision в полза на Ubisoft за следващите 15 години. По този начин се гарантира, че Microsoft няма да има пълен контрол над дистрибуцията на игрите на компанията.

FTC обяви, че ще разгледа и тази мярка и ще я вземе предвид при окончателното си решение. Въпреки това американската комисия все още е с негативна позиция за сделката и е против нея. Това обаче няма особено значение, след като ключовото решение на съда е в полза на компаниите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !