Microsoft купува Activision Blizzard за 68,7 милиарда щатски долара

Offnews Последна промяна на 18 януари 2022 в 16:59 674 0

Activision Blizzard

На 18 януари Microsoft неочаквано обяви, че закупува Activision Blizzard - създателите на легендарните игри Call of Duty, Warcraft, Diablo, Guitar Hero, StarCraft Activision Blizzard. Сделката се оценява на 68,7 милиарда щ. долара (при цена от $95 на акция), което е с около $20 милиарда повече от сегашната пазарна капитализация на Activision Blizzard. Очаква се сделката да бъде завършена до юни 2023 година, но тя първо трябва да бъде одобрена от регулаторните органи и акционерите на Activision Blizzard.

"За мен е невероятно приятно да обявя, че Microsoft възнамерява да придобие Activision Blizzard" - се казва в официалната публикация.

Боби Котик ще продължи да бъде главен изпълнителен директор на Activision Blizzard. Но не е ясно дали той ще остане на този пост и в бъдеще. След затварянето на сделката бизнесът на Activision Blizzard ще бъде подчинен на Фил Спенсър, главният изпълнителен директор на Microsoft Gaming.

"Докато тази сделка не бъде сключена, Activision Blizzard и Microsoft Gaming ще продължат да работят независимо. Веднага след като всичко завършени, аз ще ръководя бизнеса на Activision Blizzard като главен изпълнителен директор на Microsoft Gaming" - заяви пред медиите Фил Спенсър.

Ако сделката бъде осъществена, то това ще бъде най-голямото придобиване от страна на Microsoft и най-голямото поглъщане в историята на индустрията на видеоигрите. С Activision Blizzard, Microsoft ще стане третата по големина компания за игри в света по приходи след Tencent и Sony. Планираното придобиване включва емблематични франчайзи от Activision, Blizzard и King, както и различните глобални мероприятия за електронни спортове чрез Major League Gaming.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !