Logitech и Tencent подготвят портативна конзола за облачен гейминг

Павлин Луканов Последна промяна на 02 август 2022 в 18:57 6326 0

Tencent Logitech G

Снимка Logitech

Tencent Logitech G

С всяка изминала година гейм индустрията става все по-привлекателна за компании от различни сфери. Това разбира се е очаквано, тъй като приходите тук са огромни, както и изкушенията за брандовете. Сега две от големите имена, Logitech G, гейминг бранд на едноименната компания, и китайският гигант Tencent Games обявиха, че ще си партнират по общ проект. Целта е създаването на портативна облачна конзола, която би трябвало да се появи по-късно през годината. В случая ще се разчита на цялостно устройство по подобие на Steam Deck на Valve.

Това означава, че няма да видим обичайната за Logitech периферия или аксесоар, който само се добавя към телефона и включва хардуерни контролери за гейминг. Новото устройство ще бъде съвместимо с две от основните облачни платформи за видеоигри, Xbox Cloud Gaming и GeForce Now.

За целта Logitech и Tencent работят съвместно с Microsoft и Nvidia в процеса на разработка на новия хардуер. За съжаление на този етап те не споделят каквито и да е технически параметри свързани с новата платформа, включително и как ще изглежда устройството. Очевидно в случая ще се разчита на опита на Logitech по отношение на периферията, като компанията има добри традиции в това отношение.

Що се отнася до Tencent, тя ще допринесе с опита си в софтуерните услуги, като ще се разчита и на големите мащаби на дейностите ѝ,особено в Китай. Засега има само сайт, на който потребителите могат да се запишат за новини около инициативата. Обявен е и сравнително кратък пусков срок, за по-късно през годината. Това обаче не значи, че разработката на устройството е започнала скоро, тъй като този процес е времеемък.

Чрез този тип продукти потребителите могат да играят дори най-натоварващите откъм хардуер заглавия без да е необходима мощна машина. За целта изчисленията се извършват в отдалечени сървърни центрове за данни като до устройството достига визуализацията. Разбира се е необходима стабилна и бърза мрежова връзка.

Определено има раздвижване в това отношение след като преди няколко месеца Valve пусна своята портативна облачна конзола Steam Deck. Тя залага на същия подход, като разбира се разчита основно на платформата Steam, която включва множество гейм заглавия. Поддържат се обаче и облачните услуги Stadia и Xbox Cloud Gaming. Цените на този модел обаче изобщо не са ниски като започват от 419 евро (818 лева) за базовата конфигурация.

Ако Logitech и Tencent успеят да създадат по-достъпно устройство, те определено имат шанс да пробият на пазара. Освен това профилираният опит на двете компании ще им помогне да постигнат по-високо качество, тъй като те са експерти в областта на хардуера и софтуера. Очакваме с нетърпение новото гейминг попълнение и ще ви запознаем с всичко най-важно за него, след като то бъде представено официално.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !