Как да стана дизайнер на игри - съветите на Геймлофт София

Offnews Последна промяна на 29 ноември 2020 в 21:10 4340 0

Gameloft Sofia

Технологичният сектор без съмнение е един от най-перспективните за кариерно развитие в България през последните години, а и се очертава да е така за в бъдеще. Професията „програмист“, „софтуерен инженер“ и др. са изключително търсени, високоплатени и с големи възможности за израстване. Много хора все още не смеят да направят стъпка към кариера в тази посока.

Причините може да са много – трудно разбиране на сектора, силният математически фокус (за някои позиции) и на моменти абстрактни продукти, които не са потребителски насочени. Гейм индустрията е може би един от малкото примери, в който поне два от горните фактора не важат. Продуктите - в случая видеоигрите – са изключително познати на повечето хора. Смартфоните ги популяризираха допълнително и те вече са масов феномен, който задминава по приходи другите развлекателни индустрии – филмовата и музикалната.

Мечтата на много геймъри е да могат да създават игри. Но как става това, какъв е пътят на гейм дизайнера? За да разберем се обърнахме за насоки към „Геймлофт София“ – българското звено на френския разработчик Gameloft. Компанията е известна със своите заглавия за смартфони и таблети, но все повече прави такива за всякакви платформи. Включително и за новите облачни услуги на Apple и Facebook.

Креативността на първо място

Едно от основните предимства на работата в гейм индустрията е, че за повечето позиции се изисква голяма доза креативност. Това е доста нормално, предвид факта, че крайният продукт е до голяма степен изкуство, съпоставимо с музиката и киното.

Креативността е почти задължителна за позиции като художник, аниматор и сценарист. Но нейното разбиране и прилагане не се ограничава само до тях в гейм индустрията. Графичните програмисти трябва да разрешават проблеми, които да могат да „развържат ръцете“ на продуцентите и гейм дизайнерите в постигането на определени механизми или визии за дадено заглавие.

Дори маркетинг експертите трябва да могат да използват най-добрите визуални елементи, за да представят дадена игра не само в добра светлина, но и да запазят духа ѝ и нейната същност.

Предимството на разнообразието

Изброените по- горе специалности са само част от разнообразните професии, които работят в гейм индустрията. Към тях може да добавим още много – гейм продуценти, специалисти по гейм икономика, поддръжка на игрите и др. Пъстрият профил на търсените експерти има няколко предимства.

От една страна хора с различни възможности могат да влязат без проблеми в някое гейм студио. От друга, в процеса на работа може да установите, че първоначалната ви длъжност не пасва на вашия профил или интереси. Фактът, че има голямо разнообразие от длъжности и специалности, както и желанието на компаниите да преквалифицират своите кадри, позволява по- голяма гъвкавост. Както за служителите, така и за работодателите.

Например, в „Геймлофт София“ работят над 200 души, като специалностите покриват почти целия процес в разработката на една игра. Затова не е необичайна практика даден служител да започне като гейм продуцент, да премине през програмистките позиции и да се установи като художник.

Другите условия

Освен креативността, има три други елементи, които могат да ви помогнат за работа в гейм индустрията. Първият е важен, но не задължителен - да сте геймър или поне често да играете подобни заглавия. От една страна, това ще ви дава допълнителна мотивация, от друга – ще знаете как точно функционират игрите. Също така ще имате гледната точка на потребител.

Вторият елемент е да разберете как функционира самата гейм индустрия. Кои са водещите компании, тенденции, заглавия. Секторът е изключително динамичен не само технически, но и в цялостното си развитие. В рамките на няколко години бизнес моделите се трансформираха напълно, а нови услуги като облачните гейм платформи ще повторят този процес. Всичко това ще ви помогне да разберете повече какво се случва и защо в дадена гейм компания.

Третият елемент сте го чували от всеки съвременен мениджър. Това е работата в екип. В гейм индустрията тя е издигната на пиедестал, защото ще сте зависими от много и различни звена. Цялото разнообразие изброено по- горе ще трябва да може да работи в перфектен синхрон, особено в последните фази на проекта.

Специфичните умения

Към горните може да добави базови умения или интерес към областите, в които са фокусирани специалностите. Програмистите са с приоритет, защото не малка част от игрите изискват софтуерна разработка. Освен това, те са дефицит, заради интереса към подобни експерти в цялата IT индустрия. Примерно, в „Геймлофт София“ основните програмисти са профилирани в езици като С++, Action Script и Python.

Независимо дали ще се спрете на софтуерната разработка или на друг елемент, първата стъпка е да се опитате да положите най-основните слоеве на познанието сами. В днешния дигитализиран свят е пълно с хиляди безплатни уроци и курсове по програмиране, рисуване, 3D моделиране и много други.

Допълнително, ако ви харесат в индустрията, гейм студиата инвестират в развитието на кадрите си. Освен ноу-хау от ветераните, доста компании имат достъп до платените ресурси на различи образователни платформи.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !