EA спира мобилните версии на Apex Legends и Battlefield

Павлин Луканов Последна промяна на 01 февруари 2023 в 14:26 609 0

Apex Legends Mobile

Снимка Respawn

Apex Legends Mobile

Electronic Arts обяви, че слага край на две от популярните си мобилни игри - Apex Legends Mobile и Battlefield Mobile. Освен това компанията закрива и студиото си за разработка на игри, Industrial Toys. Действията на гейм гиганта са потенциална част от оптимизацията на компанията и покрай съкращенията на разходите, които в момента се случват сред западните IT компании.

Apex Legends Mobile дебютира миналата година, като дори спечели наградите за Игра на годината за 2022 г. в платформите на Apple и Google. Въпреки това обаче тя ще бъде закрита след 90 дни. Respawn Entertainment, които стоят зад Apex Legends Mobile, посочват като причина проблеми с качеството на обновленията за играта. Това е въпреки силния старт, който отчете заглавието.

Решението ще засегне също така Tencent и Lightspeed, които също участват в разработката на играта. От друга страна Industrial Toys беше ангажирана с Battlefield Mobile, като няма яснота колко са служителите засегнати от закриването ѝ. Компанията беше създадена през 2012 г., а през 2018 г. беше придобита от EA, като тогава в нея работеха едва 14 човека.

Apex Legends Mobile натрупа 47 млн. изтегляния и приходи на стойност 55 млн. долара (98.8 млн. лв), като най-много от тях идват от Япония (18 млн. долара/32.3 млн. лв.). Анализатори обаче посочват, че приходите от мобилните заглавия остават по-ниски от очакванията с около 20%, което също може да има значение за решението на EA.

От вчера Respawn деактивира покупките с реални пари в Apex Legends Mobile и премахна приложението от магазините за приложения. До 1 май играта все още ще е достъпна с всички останали функционалности. Не се предвижда връщане на пари изхарчени за покупки. От компанията споделят, че като бранд Apex Legends е силен, като в бъдеще се очакват редица новости. Спирането на двете мобилни заглавия представлява и промяна в стратегията на Respawn и EA.

За сравнение Activision предприе преминаването на всичките си студиа за разработка на игри към единен енджин за Call of Duty. Така заглавията от поредицата ще са взаимосъвместими. Освен това компанията заяви намеренията си да прехвърли към този енджин Call of Duty: Warzone 2, Call of Duty Modern Warfare II и Warzone Mobile. Така геймърите на мобилната версия скоро ще могат да играят заедно с тези с конзола или компютър. Разбира се предстои да видим доколко това ще е конкурентно, тъй като методите за управление са съвсем различни.

Изглежда EA обмисля предприемането на подобен подход за създаването на игри с унифициран достъп, независимо от платформата. От Respawn споделят още, че имат визия за бъдещето на Battlefield, което включва свързването именно на различните платформи. Това не е било възможно при старта на разработката на спряната игра, но с времето са се появили нови инструменти и възможности. Иначе компанията продължава да работи върху Battlefield 2042.

Спирането на Apex Legends Mobile определено няма да е приятно за геймърите, които свикнаха със заглавието. Изглежда обаче ще бъдещето е за междуплатформената свързаност, поне за големите поредици от игри, които имат силна потребителска база при конзолите и компютрите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !