CES 2024: Nvidia подготвя достъпни версии на GeForce RTX 40 серията и навлиза по-дълбоко в AI

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 10 януари 2024 в 15:02 567 0

Nvidia

Снимка Nvidia

CES 2024: Nvidia подготвя достъпни версии на GeForce RTX 40 серията и навлиза по-дълбоко в AI

Едно от големите събития на тазгодишното технологично изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас беше това на Nvidia. Американската компания показа новата си серия по-достъпни видеокарти GeForce RTX 40 серията. Тя включва RTX 4080 Super, която е на цена от 999 долара и RTX 4070 Super в нормална и в Ti версии. Цените им ще са съответно 799 и 599 долара.

Nvidia обаче се фокусира и доста върху изкуствения интелект (AI), както потребителски, така и корпоративно насочени решения. Технологичният гигант, който надмина през 2023 г. пазарна оценка от 1 трлн. долара, е сред силните играчи в хардуерния сегмент на AI революцията. Графичните процесори се оказват доста добър избор при обработка на изчисления свързани с изкуствен интелект.

Новите видеокарти

Nvidia представи три нови видеокарти за PC, като всичките са част от новата серия Super. GeForce RTX 4080 Super е насочена към заклети геймъри с по-скромни възможности от премиум видеокартите 4080 на компанията. С цена от 999 долара тя има за цел да привлече притежателите на по-старите RTX 3080, като им предложи голяма част от възможностите на далеч по-скъпите флагмански графични процесори на компанията.

GeForce RTX 4070 Super и RTX 4070 Ti Super от своя страна предлагат възможност за ъпгрейд на геймърите с доста по-стари карти и скромен портфейл. Скъпите видеокарти от серията 4080 се оказват непосилни за повечето PC потребители и те се изкушават да вземат по-стари модели като RTX 3080 или 3090, а дори и да се прехвърлят към конкуренцията на AMD Radeon.

Първият модел струва 599 долара и ще предлага по-добра производителност от RTX 3090 срещу по-малка консумация на ток. Оперативната памет се запазва, като подобренията са в добавянето на допълнителни CUDA ядра. RTX 4070 Ti Super е може би най-интересната от трите нови карти. Тя ще разполага с повече оперативна памет, която вече има и 256 битова шина. Цената от 799 долара е сходна с тази на предходните модели, но ще разполага с повече производителност и възможности.

Лавина от AI новини

Трите нови видеокарти може да се каже, че са доста като новини от Nvidia, но компанията обяви много повече неща на CES в сферата на AI. Беше представено партньорство с Getty Images за изграждане на услуга за създаване на изображения чрез генеративен изкуствен интелект. Бяха представени инструменти за гейм разработчици в Nvidia Studio, които да вкарат повече AI възможности сред неигралните персонажи в заглавията и др. Nvidia също така се фокусира и върху интеграцията на изкуствения интелект в автомобилната, фармацевтичната и ритейл индустрии.

Nvidia ACE или Avatar Cloud Engine е платформа, която предоставя генеративен AI, но е насочена повече към гейм разработчици. Нейния езиков модел дава възможност за разпознаване на реч, трансформирането ѝ в текст и разпознаването ѝ от NPC-та в дадена игра. Това ще даде доста силен инструмент при създаването на по-дълбоки и сложни интеракции между играчите и управляваните от компютъра персонажи в дадено заглавие.

Партньорството с Getty е в създаването също на генеративна AI платформа, но вече фокусът е основно върху изображения. Езиковият модел отново е на Nvidia и носи името Picasso. В услугата iStock на Getty платените потребители ще могат да създават детайлни 4k изображения на база на зададени текстови изисквания. Моделът ще се обучава и ще използва лицензираните снимки и рисунки от каталога на Getty.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !