Британският регулатор може да спре сделката между Microsoft и Activision

Стоян Ненов Последна промяна на 09 февруари 2023 в 15:49 654 0

CoD Mobile

Снимка Activision

Британският регулатор може да спре сделката между Microsoft и Activision

Сделката между Microsoft и Activision на стойност 69 млрд. долара среща нови трудности. Британският регулатор на конкуренцията и пазарите е издал предварителна оценка на сливането, която не е обнадеждаваща за плановете на софтуерния гигант, съобщава Ars technica.

Регулаторът е притеснен от концентрацията на огромни ресурси в сферата на гейминга в една компания. Microsoft вече е притежател на Xbox и има голямо влияние в сектора. Компанията е собственик и на създателя на играта Minecraft Mojang.

Освен това Xbox има и услуга за клауд гейминг, която предлага достъп до каталог с ексклузивни заглавия чрез партньорства с различни компании. Според първоначалните оценки на регулатора, Microsoft вече държи около 60-70% от глобалния пазар на клауд гейминг. След сливането с Activision, за нея „може да е комерсиално изгодно“, да направи игрите на Activision ексклузивни само за своята платформа или да наложи значително по-лоши условия за конкурентите.

Друго притеснение е, че някои от най-популярните заглавия на Activision, като поредицата Call of Duty например, може да се окаже „заключена“ само за Xbox и Windows. Регулаторът изтъква предишни практики на Microsoft да купува гейминг студиа и да прави заглавията им ексклузивни само за своята платформа. Институцията казва, че ако Call of Duty изчезне от PlayStation например, това може да влоши конкуренцията, да повиши цените на игрите, да намали избора от заглавия и качеството им. С течение на времето това ще влоши цялостното изживяване от гейм конзолите, притесняват се в регулатора.

Microsoft отговаря, че вече неведнъж е заявявала, че Call of Duty ще предлага „100% равнопоставен достъп за Sony, Nintendo, Steam и други услуги, като част от сделката, за да има ползи за геймърите, разработчиците и да се увеличи конкуренцията“. Сделката предвижда въпросният достъп да се осигури за минимум 10 години. „Това означава 10 години паритет в съдържанието, в цените, функциите, качеството, наличността“, казва компанията.

Уверенията на Microsoft обаче не изглеждат достатъчни за регулатора. Той предупреждава, че дали ще разреши сделката може да зависи от некои от действията на софтуерния гигант. Например да раздели бизнеса с Call of Duty в отделна компания или Activision и Blizzard да останат собственост Microsoft, но като дъщерни дружества и да не бъдат сливани с ИТ гиганта.

Activision коментира, че запазва положителна нагласа и институциите ще приемат аргументите на компаниите, че всичко ще е наред. Очакванията са, че до април ще бъде дадено очакваното одобрение. Изпълнителният директор на Activision Боби Котик е изпратил имейл до служителите, в който казва, че компанията е убедена, че „законът и фактите са на наша страна“.

В интервю за Financial Times Котик обвинява Sony, че „се опитва да саботира“ сделката, като отказва разговори с Microsoft. Според него това влияе на регулаторите и те не подхождат напълно независимо към преглеждането на сделката. Той обвинява дори британското правителство, че е „крехко“ и „няма визия за такива възможности“, като дори пита „къде са лидерите“.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !