За първи път редактират гени с CRISPR в Kосмоса

Offnews Последна промяна на 05 юли 2021 в 10:23 4564 0

CRISPR

Техниката за редактиране на гени CRISPR вече не се ограничава единствено в рамките на Земята. Астронавтът Кристина Кох, заедно с екип от учени, за първи път успешно демонстрираха CRISPR-Cas9 в Космоса.

Експериментът е проведен на борда на Международната космическа станция през миналата година, но резултатите са станали ясни едва миналата седмица.

Учените са изпробвали новата техника, за да разрушат ДНК и след това да проучат как се възстановява тя в условията на микрогравитация.

Според изследователите, по-ранни проучвания от този тип не са били възможни, поради притеснения, свързани с безопасността и възникването на технически проблеми. Вече проведеният експеримент обаче проправя пътя за по-нататъчни изследвания, свързани с възстановяването на ДНК в Космоса.

Учените се надяват, че ще могат да възпроизведат генетичните щети от йонизиращото лъчение, както и други ефекти от дългия космически полет. Това може да помогне на NASA и други агенции да разработят технология, която предпазва астронавтите в Космоса.

Предполага се, че CRISPR може да изиграе важна роля и при извеждането на хора на Марс.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !