Вояджър 1 започна да подава странни сигнали от междузвездното пространство

Offnews Последна промяна на 19 май 2022 в 18:10 637 0

9WSh6n5r4PXrfKUcJMovU5-970-80

Космическата сонда Вояджър 1 е вече на 45 години, като преди 20 години това бе първия създаден от човека космически апарат излязъл извън пределите на Слънчевата система, който се е озовал в междузвездното пространство. Въпреки солидната възраст апаратът поддържа връзка със Земята и  прехвърля данни. Но сега нещо се е объркало.

НАСА отбеляза в своя официален сайт, че Вояджър 1 подава странни сигнали, които най-вероятно означават, че той вече не може да определя своето положение в космическото пространство. Навярно има повреда в системата за ориентация и сега космическият апарат се движи само по инерция, без да може да извършва корекции. Все още е възможно да се предават и приемат сигнали, но получената информация от сондата няма никакъв смисъл.

НАСА е на мнение, че проблемът може да се оправи чрез обновяване на фърмуера. Но това няма да стане много бързо, понеже сигналът от Земята до Вояджър 1 достига за 20 часа и 33 минути. Още толкова време е необходимо за обратния път. И още, скоростта на обмена на данни с космическата сонда е само 160 бита в секунда, което допълнително ще забави процеса.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !