Успешен 14-ти полет на марсианския дрон Ingenuity

Offnews Последна промяна на 31 октомври 2021 в 09:54 508 0

Ingenuity

НАСА съобщи, че марсианският дрон Ingenuity успешно е извършил полет номер 14 над повърхността на Червената планета. Това бе тест за излитане и кацане с повишена с 10% скорост на въртене на лопатките, която достигна 2700 оборота в минута. Досега дронът се издигаше в атмосферата на Марс при скорост не повече от 2537 оборота в минута.

През месец октомври плътността на атмосферата в кратера Jezero, която по принцип беше твърде ниска през пролетта и през лятото, продължи да пада заради сезонните промени на Марс. Това означава, че за да излети, Ingenuity трябва да завърти своето витло с по-голяма скорост.

НАСА допълва, че по време на този полет с продължителност само 23 секунди, Ingenuity се е издигнал на височина 5 метра над повърхността на Марс, преместил се е на 2 метра настрани и е направил стабилно кацане, като по този начин е избегнал близките неголеми пясъчни дюни. Също така по време на този полет апаратът за първи път е направил черно-бели снимки с помощта на своята навигационна камера. Този път камерата е правила по седем кадъра в секунда, като досега правеше само по един, максимум два кадъра в секунда. Именно тази камера се използва от Ingenuity за анализ на извършвания полет.

Този тест показа, че Ingenuity е в състояние и през следващите месеци да лети над повърхността на Марс.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !