Учени създадоха камера с размерите на молекула, за да наблюдават химични реакции в реално време

Offnews Последна промяна на 07 септември 2021 в 10:21 471 0

Учени от университета в Кеймбридж са получили безпрецедентен поглед върху химичните реакции в реално време, благодарение на нова камера с размерите на молекула. Тя използва процес, подобен на фотосинтезата, за да разкрие точно какво се случва, докато различни молекули взаимодействат помежду си.

Новата мини камера предлага по-лесен начин за наблюдение на образуването на различни химични съединения по време на реакциите, отколкото методите, които в момента са на разположение на учените. Екипът, създал устройството, споделя, че то обхваща няколко златни наночастици, полупроводникови нанокристали, наречени квантови точки, както и молекулно „лепило“.

Контролирането на процеса на молекулно сглобяване е изключително трудно, особено при такива малки мащаби. Учените обаче осъзнават, че те просто трябва да потопят молекулите, които искат да изследват, във вода със стайна температура и тя автоматично ще ги събере.

На изследователите са били необходими няколко опита, за да достигнат до този извод. В първия опит на екипа златните наночастици са излязли извън контрол, изпаднали са от разтвора и са провалили експеримента. Но след като са добавили квантовите точки, камерата е започнала да регулира собствения си монтаж, както и да спира на подходящия размер.

"Открихме, че агрегацията на един компонент от наночастици може да бъде контролирана чрез добавяне на друг компонент от наночастици" - посочва химикът от Кеймбридж Джейд МакКюн.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !