Учени разработиха умен инсулин, който се инжектира веднъж седмично

Павлин Луканов Последна промяна на 28 декември 2023 в 19:31 1315 0

Insulin

Снимка Rfstudio/Pexels

Учени разработиха умен инсулин, който се инжектира веднъж седмично

Хората със заболяване диабет тип 1 трябва да се инжектират по няколко пъти на ден с инсулин, за да поддържат здравословни нива на въпросния хормон. Това е така, тъй като тялото не успява да произведе необходимите количества. Инжекциите трябва да са съобразени с храненето и тренировки заради консумацията на глюкоза.

Има някои разработки, които целят постигането на по-добър начин на живот за засегнатите, включително и на умен инсулин. Това е решение, което изисква по-малко инжектирания и предлага управление на нивата на глюкозата в продължителен период на време. Сега екип от китайски университет сподели научен труд, в който са документирани тестови модели за животни, без още да са провеждани изпитания върху хора.

Инсулинът е успял да регулира нивата на глюкоза в рамките на седмица при мишка и мини прасета с диабет при само едно инжектиране. Новият умен инсулин е базиран на форма на хормона, която е модифицирана с глюконова киселина, формирайки комплекс с полимер чрез химични връзки и силно електростатично привличане. Когато инсулинът попадне в полимера функцията му за сигнализиране е блокирана, което позволява инжектирането на достатъчно количество, което да покрие нуждите за седмица, без риск от свръхдоза.

Когато глюкозата се срещне с инсулин-полимер комплекс, тя може да замени част от кръвния инсулин и да формира собствени химически връзки към полимера. Прекъсва се и електростатичното привличане, което допълнително подсилва отделянето на инсулин. Отделянето на инсулин е обвързано с нивата на глюкоза, което означава, че когато няма прием на храна, то е ограничено. Така чрез тази добавка се осигурява нов начин за динамично регулиране на глюкозата, наподобявайки естествения процес.

Новият умен инсулин е тестван на пет вида мишки и три мини прасета, като вторите често се използват като животински модел, който е физиологично близък до хората. Регулирането на глюкозата е по-добро спрямо регулярните инжектирания. Не е отчетен и значителен отговор на имунната система. Разбира се изследването е в малки мащаби, като при човешки изпитания има различни други предизвикателства.

Преди да се достигне до изпитания върху ора предстои още доста работа за учените. Все пак обаче тези първоначални данни от тестове върху животни са доста обещаващи, което означава, че има надежда в крайна сметка трудът да се увенчае с успех. Разбира се предстои да видим дали и кога ще бъдат предприети следващите стъпки. При всички положения разработката показва новите постижения в науката и способността за създаване на по-ефективни решения за борба с някои състояния.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !