Toyota има решение на един значителен проблем на роботите

Offnews Последна промяна на 22 юни 2021 в 10:03 5114 0

Screenshot 2021-06-22 100220

Toyota е разработила решение, с което се отстранява един от проблемите свързани с роботите. Става въпрос за прозрачните повърхности и тези, които причиняват отблясъци и объркват машините.

Компанията сподели видео, в което демонстрира как роботът ѝ чисти маси и други повърхности, като същевременно снима клип на дейността си. От Toyota споделят, че повечето роботи са програмирани да реагират на обекти и геометрията пред тях.

https://youtu.be/YGCwhjw-NTo

Те не могат да определят обаче дали даден обект е реален или отражение. Това означава, че понякога обикновена стъклена чаша или тостер с лъскаво покритие могат да представляват сериозно предизвикателство за тях.

От компанията са се справили с този проблем чрез разработката на нов метод, който позволява на роботите да разберат 3D геометрията на сцената. Освен това те засичат обекти и повърхности.

Във видеото виждаме как робот с новата технология на Toyota вижда триизмерната геометрия на разнообразни елементи в дома. Това му позволява да разпознава повърхностите, които трябва да изчисти. Той може да засича и прозрачни чаши и да ги мести.

От компанията отбелязват, че обучаването на роботи за работа в домашни условия има специфични предизвикателства. Това е така заради наличието на множество фактори, като дори простите задачи могат да са трудни.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !