Татуин не е нищо особено - откриха звездна система от шест затъмняващи се една друга звезди

Offnews Последна промяна на 26 януари 2021 в 09:04 7311 0

SDSS

Планетата Татуин от "Междузвездни войни" се върти около две звезди едновременно, което изглежда невероятно. Но днес ние вече знаем, че двойните и дори тройните звездни системи във Вселената съвсем не са рядкост - по-скоро нашето самотно Слънце е нещо твърде необикновено

Но космосът съдържа много изненади: в края на месец януари тази година космическият телескоп TESS, специално създаден за търсене на екзопланети, откри звездна система, в която по изключително сложен начин се въртят цели шест звезди.

По принцип това не е първата шесторна система от подобен род. Първата бе Кастор, която бе открита през 1920 година. В продължение на много години тя е позната като доста ярка звезда в съзвездието Близнаци, докато през 1719 година английският свещеник и астроном Джеймс Паунд не видял в своя телескоп, че това не е звезда, а система от две звезди които се въртят една около друга. През 1905 г. астрономите установяват, че те от своя страна са двойки близко въртящи се звезди, като всичките тези космически тела имат един общ гравитационен център.

Шесторната звездна система Кастор

И накрая, през 1920 г. астрономите откриват, че слабо светещата звезда YY  на съзвездието Близнаци също е двойна звездна система, която е свързана с първите четири светила. В крайна сметка системата Кастор включва цели шест звезди, които по двойки се въртят една около друга и съвместно около техния общ център на масите. Въпреки че тази звездна система се намира само на 50 светлинни години от нас, астрономите така и не успяха да открият в нея поне една екзопланета. Напълно е възможно поради сложната гравитация там да не е възможно образуването на екзопланети. Но ако все пак там има подобни планети, то техните изгреви и залези биха изглеждали по-необичайно и от измислената планета Татуин на "Междузвездни войни".

Така изглеждат звездите на Кастор сравнени с нашето Слънце

Още една потвърдена от астрономите система от шест звезди е ADS 9731. Поради това, че те се намират на 380 светлинни години от нас, откриването на всичките шест звезди бе осъществено чак през 1998 година благодарение на нов тип адаптивна оптика. В телескопите тази система изглежда като четири ярки точки, като двете от тях са близко разположени една до друга двойни звезди.

Освен тези две шесторни звездни системи, до тази година не бяха известни други подобни. Предполагаше се, че шест звезди има Бета Тукан, но засега там не е открита гравитационна връзка между четирите основни и двете допълнителни звезди. Така че направеното съвсем наскоро откритие с помощта на космическия телескоп TESS е наистина уникално.

Новата шесторна звездна система засега няма име, а само индекс - TIC 168789840. Тя много прилича на системата Кастор, понеже е съставена от три двойки двойни звезди, въртящи се една около друга и едновременно с това около своя общ център на масите. Двете вътрешни двойки звезди много бързо се въртят една около друга - за 31 и 38 часа. Цялата образно казано "фантастична четворка" се върти около общия център на масите в продължение на 3,7 години. Двете външни звезди се намират далече една от друга и от гравитационния център, така че тяхното въртене една около друга става за 197 часа, а един оборот в орбитата на общия гравитационен център - за около 2000 години.

Но за разлика от звездната система Кастор, TIC 168789840 е интересна с това, че плоскостта на въртене на всичките звезди се намира на една линия със Земята. В резултат от това ние можем да наблюдаваме по какъв начин звездите на TIC 168789840 се затъмняват една от друга, поради която яркостта на тази шесторна звездна система силно се променя с течение на времето. Именно тази особеност даде възможност на суперкомпютъра на НАСА Discover и специализирана невронна мрежа, обучена с голям брой много звездни системи, да пресметне, че TIC 168789840 е именно шесторна звездна система, както и да изчисли всичките ѝ параметри. Това е впечатляващо, понеже тази звездна система се намира на рекордно от нас разстояние - почти 2000 светлинни години от Земята.

Така изглеждат затъмненията на звездната система TIC 168789840

Засега не е потвърдено наличието на екзопланети в тази звездна система, "но ако можем да кацнем на една от тях, по нейното нощно небе би било нещо съвършено особено" - каза Тамаш Борковиц, унгарски астроном, съавтор на научната статия за откритието, която вече бе публикувана в arxiv.org под номер 2101.03433. "Всеки обитател на някоя от тези планети ще може да вижда две слънца, точно както Люк Скайуокър на Татуин, както и останалите четири звезди, изпълняващи сложен танц в небето на тази хипотетична планета" - каза още доктор Борковиц.

Подобен изглед на нощното, а и на дневното небе на тази планета е напълно възможен, понеже вътрешната четворка звезди е твърде тясна и там се проявяват твърде сложни гравитационни взаимодействия, за да може да се образуват планети. Образуването на каквито и да било планети е възможно единствено във външната по-далечна двойка звезди, които са разположени по-далече една от друга.

Схемата на шестзвездната система TIC 168789840

"Подобни екзотични звездни системи не само че изглеждат великолепно, те уточняват и хвърлят ръкавица към нашето разбиране за това, как се формират множествените звездни системи" - каза Патрисия Круз, астрофизик от центъра по астробиология в Мадрид, която не е взела участие в тази научна работа и се изказва в качеството на независим наблюдател.

Силата и честотата на затъмненията в системата TIC 168789840 дават възможност на астрономите да определят размерите, масите и относителните температури на нейните звезди. Това е важна информация, която може да се използва в новите компютърни модели за образуването на звездите. Но дори и с тази значителна помощ на страна на суперкомпютрите, произходът на тази въртяща се система от шест звезди остава пълна загадка, докато не намерим още много други подобни звездни системи.

Вече има предположения за това, как би могла да възникне подобна звездна система. Чилийският астроном Серо Толо, който също е съавтор на тази научна работа, предлага следния вариант: три от звездите на тази система са се сформирали в огромен газов облак и са започнали да се въртят една около друга в тройна звездна система. След това те са се сблъскали с плътно струпване на газ от същия облак. Тази повторна среща е довела до това, че около първоначалното трио звезди са се образували дискове, от които в крайна сметка са се зародили по-малките звезди.

"Аз съм буквално поразен от факта, че подобна звездна система изобщо може да съществува" - Заяви Брайън Пауъл, IT специалистът от научно изследователския център по астрофизика на НАСА, който всъщност пресметна с помощта на суперкомпютъра Discover параметрите на TIC 168789840. "Бих искал да имам космически кораб, с който да видя дали тази звездна система има планети, и лично да кацна на една от тях".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !