Студенти създадоха роботизиран паяк за сканиране на пещери

Offnews Последна промяна на 04 ноември 2021 в 10:52 2225 0

robot paiak

Студенти от Австралия създадоха нов вид роботизиран паяк, който ще може да сканира пещери и да прави техни 3D модели. Проектът се нарича CaveX и обхваща 15 различни варианта на робота, които студентите са разработили, докато изберат най-подходящия.

Те се спрели на вариант, при който паякът има шест крака, позволяващи му да се движи по неравен терен. Те не са снабдени с колела или коловози, които могат да повредят повърхността на пещерите по време на движение.

Първоначално студентите от Университета в Аделаида ще изследват с изобретението си пещерата Наракорте. Това е национален парк, който е част от световното наследство на ЮНЕСКО и има добре запазени изкопаеми останки на животни.

„Разглеждаме повърхността на пещерата, за да намерим нови входове, които се надяваме да доведат до нови фосилни отлагания. Това ще ни помогне да подобрим знанията си за вкаменелостите“ - посочва Крейг Уилямс, един от докторантите, работили по проекта.

Екипът се надява работата по проекта да се продължи от следващото поколение студенти по инженерство и един ден в него да се включат технологии за изкуствен интелект, които да доведат до нови открития.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !