SpaceX успешно изведе Starship в орбита от третия опит

Стефан Николов Последна промяна на 15 март 2024 в 13:23 160 0

Starship

Снимка SpaceX

Starship

На 14-ти март SpaceX извърши третото експериментално изстрелване на свръхтежкотоварната космическа система Starship. Изстрелването се състоя от площадката Starbase в Бока Чика, Тексас, в 9:25 ч. местно време (15:25 ч. наше време). Starship за първи път достигна орбитална скорост от над 26 000 км/ч и се издигна на височина от над 200 км. Корабът летя над 48 минути, но бе изгубен при навлизане в плътните слоеве на атмосферата още на етапа на подготовка за влизане в нея. Въпреки че и Starship, и Super Heavy отново изгоряха, екипът на SpaceX постигна значителен напредък - предишните тестове приключиха след 4 и 8 минути полет. Приблизително половината от поставените цели за този тест бяха изпълнени. С изключение на това, че ракетният двигател Raptor не успя да се включи в космоса. Приводняването на бустера също не бе много успешно.

SpaceX съобщи, че по време на изстрелването всичките 33 ракетни двигателя Raptor са се включили и са работили стабилно до горещото отделяне на носителя и космическия кораб. Това по принцип е една съвсем нова технология на SpaceX. Разделянето им стана 2 минути и 45 секунди след изстрелването. Starship продължи издигането си в орбита с помощта на своите двигатели, докато гигантската ракета ускорител Super Heavy започна подготовка за маневрата Boostback Burn за промяна на траекторията и за завръщане колкото се може по-близо до стартовата площадка. Планирано бе след няколко минути тя да се приводни в Мексиканския залив, на 32 км от площадката за изстрелване.

Контролираното спускане продължи до височина приблизително 3 км, а ракетата носител активно маневрираше с направляващите плоскости. Но при включването на трите двигателя за кацане с цел намаляване на скоростта, възникна неизправност - двигателите или не се включиха, или се включиха не които трябва, или имаше изтичане на гориво при продухването на двигателите (както при предишния тест), което доведе до активиране на системата за самоунищожение на бустера.

През това време космическият кораб Starship продължи да набира височина и скорост, като накрая се издигна на височина над 200 км и достигна скорост от над 26 600 км/ч. По време на прякото предаване SpaceX показа кадри от камерите, монтирани на Starship, които позволиха да се видят неговата странична част и Земята.

След като достигна изчислената орбита, Starship започна серия от тестове: отваряне и затваряне на вратата на товарния отсек, както и демонстрация на изпомпване на гориво от малкия резервоар към основния резервоар. Тези операции бяха извършени успешно.
Според плана след 40 минути и 46 секунди полет Starship трябваше да рестартира (отново да запали) двигателя Raptor за осъществяване на маневрата за спускане от орбита. Досега не бе правено нищо подобно.

Изданието Space съобщи, че това не се случи. След още девет минути трябваше да започне орбиталното спускане. Този път спускането на Starship трябваше да бъде в Индийския океан, а не в Тихия океан, близо до Австралия. Но по време на фазата на повторното навлизане SpaceX загуби контакт с кораба. За известно време камерите показаха как около Starship се появява плазма и той маневрира в нея с помощта на своите специализирани плоскости. На височина от около 65 километра обаче двете камери на кораба едновременно се изключиха и цялата телеметрия изчезна.

Да не забравяме, че това е тестов полет, при който ракетата носител и корабът са натъпкани със сензори от всякакъв вид и със сложна компютърна апаратура. Както винаги получените при този тестов полет данни ще бъда използвани за подобряване на конструкцията и технологиите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !