SpaceX изстреля космическия кораб Starship за четвърти път

Мария Иванова Последна промяна на 07 юни 2024 в 19:34 440 0

Starship

Снимка SpaceX

SpaceX изстреля космическия кораб Starship за четвърти път

Космическата компания на Илон Мъск - SpaceX проведе нова тестова мисия, която стартира от частната база на компанията - Starbase, намираща се в близост до плажа Бока Чика в Южен Тексас. Дружеството получи лиценз от Федералната авиационна администрация (FAA) за извършване на четвъртия тестови полет на мега ракетата Starship.

Най-мощната ракета-носител, създавана някога, беше успешно изстреляна на 6 юни рано сутринта. Първата степен на ракетата успешно се отдели от капсулата и се върна на Земята. Тя запали своите двигатели по план и осъществи "меко" приземяване във водата след седем минути полет.

Капсулата на Starship оцеля извеждането ѝ през земната атмосфера и след час полет започна контролирано спускане, с помощта на двигателите ѝ. Това е големият успех на четвъртата мисия на Starship, като при предишната тя изгоря при повторното навлизане в атмосферата.

Този път SpaceX се фокусира върху “демонстрирането на способността за връщане и повторно използване на Starship и Super Heavy”. Основните цели на компанията включват изпълнение на кацане и разпръскване в Мексиканския залив с ускорителя Super Heavy и постигане на контролирано влизане на Starship. Това е част от плана на компанията за безопасно завършване на мисията и демонстриране на способността на ракетата да се върне на Земята.

Повторното използване е ключов фактор за намаляване на разходите за космически пътувания. Способността на ракетата да се върне и да се използва отново е основен принцип в стратегията на SpaceX за достъп до космоса.

Това е част от по-голямата визия на компанията за развитие на транспортна система за многократно използване, предназначена за превоз на екипаж и товари до околоземна орбита, Луната, Марс и отвъд.

Припомняме, че първите два тестови опита на Starship през 2023 г. завършиха с експлозии, като космическият кораб и ускорителят избухнаха в пламъци, преди да достигнат предвидените за кацане места. Настоящата четвърта мисия завърши с успех и показа, че SpaceX се приближава все повече към разработването на най-голямата космическа ракета, която потенциално може да се използва многократно, подобно на по-малките модели Falcon 9.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !