SpaceX и NASA ще блъснат сателит в астероид

Offnews Последна промяна на 22 ноември 2021 в 10:57 580 0

SpaceX Falcon 9

От 2017 г. NASA е в процес на тестове на това дали разбиването на сателит в астероид може да промени курса му. През 2019 г. агенцията прибегна и към помощта на SpaceX за тези цели.

Сега от компанията споделят, че са извършили статичен тест за изстрелване и подготвят реалния старт на Double Asteroid Redirection Test (DART) за 23 ноември. Същия ден NASA ще сблъска космическия кораб в астероид.

https://twitter.com/SpaceX/status/1461791387117133825

Целта разбира се е да се установи дали това ще доведе до промяна на курса. По този начин при заплаха от сблъсък на обект със Земята ще е възможно да се провери дали има възможност за противодействие.

Статичният тест за изстрелване е една от няколко фази в подготовката за финалното събитие. При него се проверяват стартирането на двигателя и се измерват температура и налягане.

Целта на DART е бинарен астероид с две тела, наречен Didymos (от гръцката дума за близнак). Didymos B е с големина 160 метра и е в орбита на по-големия Didymos A, който е с големина 780 метра.

Бинарният астероид би трябвало да премине покрай Земята през 2022 г. и след това отново през 2024 г. Той не е с траектория, която не заплашва планетата ни. От NASA обаче са засекли поне 23 обекта, които могат потенциално да се сблъскат със Земята през идните 100 години.

Откриването на адекватна защита е от особено значение.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !