Solar Orbiter изпрати нови висококачествени снимки на Слънцето

Offnews Последна промяна на 25 март 2022 в 13:32 511 0

Solar Orbiter

Космическият апарат Solar Orbiter направи няколко потресаващи кадъра на нашето Слънце от най-близко в историята на астрономията разстояние. Короната на звездата е заснета с максимално възможната към днешен ден разделителна способност.

Снимките са направени с помощта на специализирания прибор за екстремална ултравиолетова визуализация (EUI). Те са заснети когато космическият апарат се е намирал на разстояние малко по-малко от 75 милиона километра от Слънцето, което е приблизително на половината на разстоянието между Земята и единствената звезда на Слънчевата система.

Самата снимка е направена чрез обединяване на 25 различни кадъра, които са се слели в едно общо изображение. EUI наблюдава и заснема космическите обекти в екстремалния ултравиолетов диапазон и по този начин може да показва изключително подробни и малки детайли от горещата слънчева корона.

В изпратените на Земята изображения се виждат тъмни линии, които излизат от повърхността на Слънцето. Това са протуберансите - изхвърляне на горещ газ, който достига далече в космическото пространство. Именно те определят космическото време и са причината за възникването на геомагнитните бури.

Снимките са направени на 7 март тази година, но за тяхното пристигане и обработка са били необходими няколко дни.

Габаритните размери на Solar Orbiter са 2,5х3 метра при тегло почти 2 тона. Той разполага с десет специализирани уреда за заснемане полюсите на Слънцето, както и за регистриране магнитните данни на звездата и на нейната атмосфера.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !